Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2013-03-04

Mat med lågt glykemiskt index minskar risken för diabetes

En ny studie visar ett samband mellan diabetes typ 2 och snabba kolhydrater.
 
Mat med lågt glykemiskt index minskar risken för diabetes

Fotograf: P-O Bergström

Människor som äter lite fibrer och mycket raffinerade kolhydrater riskerar sin hälsa menar de amerikanska forskarna som gått igenom över 24 studier inom området. Totalt har 125.000 personers matintag undersökts.
 
När man äter snabba kolhydrater höjs sockerhalten i blodet och för att dämpa blodsockerhöjningen pumpar bukspottkörteln ut insulin. Allt för att kroppen ska vara i balans. Det är när bukspottkörteln inte klarar att pumpa ut insulin som diabetes är ett faktum.
 
Den nya studien bekräftar att raffinerade och snabba kolhydrater som vitt bröd, fikabröd, godis, läsk, vit pasta och även potatis ökar risken för utveckling av diabetes.
 
Studien visar att för varje ytterliggare 100 gram socker en person äter utöver det som ingår i en kost på cirka 2000 kcal, så ökar risken för diabetes typ 2 med 45 procent.
 
 
Fakta:
Så gör du bättre matval:
 
Byt
vitt ris mot råris eller fullkornsris
vit pasta mot fullkornspasta
potatis mot sötpotatis
vitt bröd mot fullkornsbröd, gärna med hela korn
 
Andra bra alternativ är helkorn, quinoa och bulgur.
Ät grönsaker till varje måltid även frukost.
Drick vatten till och mellan måltiderna.
Välj bär framför frukt.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel