Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2016-02-18

Fruktos - ett hot mot hälsan

Amerikanska forskare uppmanar till drastiska åtgärder för att minska konsumtionen av livsmedel och drycker som innehåller tillsatt socker, särskilt i form av fruktos.
 
Fruktos - ett hot mot hälsan
Anledningen till uppmaningen är att nya studier har visat att tillsatt socker, särskilt i form av fruktos, är den främsta drivkraften bakom diabetes och pre-diabetes.
 
Forskarna menar att fruktos och tillsatt socker är värre än övriga kolhydrater. Man är kritisk till dagens kostråd som tillåter upp till 25 procent socker per dag. Man föreslår att maximalt fem procent av dagens energibehov bör komma från socker.
 
De senaste årens forskning har visat att överkonsumtion av tillsatt fruktos leder till en störning av metabolism och insulinresistens. Andra typer av socker, som inte innehåller fruktos, tycks vara mindre skadligt när det gäller påverkan på diabetes.
 
Som grund för detta anger forskarna exempel på en 6-månaders randomiserad studie på överviktiga personer. De fick antingen sackarossötad läsk, kalorisnål mjölk, lightläsk eller vatten. Man fann att det bara var den sackarossötade läsken som ökade ansamlingen av fett och lipider. Denna studie visar att sackaros är mer skadligt än laktos och sockerersättningar ur metabolt perspektiv.
 
Även andra kliniska studier har visat att jämfört med glukos eller stärkelse så leder fruktos eller sackaros till ökat fasteinsulin, fasteglukos och insulin eller glukossvar vid mätning av blodsockersvaret. Det visar att det inte är någon bra idé att ersätta glukos med fruktos eller sackaros. Det resulterar helt enkelt i betydande negativa metabola effekter.
 
Att få i sig den fruktos som förekommer naturligt i frukt, grönsaker och bär utgör däremot inget problem för hälsan. Tvärtom så anses frukt, grönsaker och bär kunna skydda mot diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
 
 
Källa: Mayo Clinic Proceedings
 
Fakta:
Här finns det fruktos du ska undvika:
  • fruktos, fructose (kan även kallas fruktsocker på förpackningen)
  • sackaros (vanligt socker - består av fruktos och glukos, E954)
  • agavesirap, agavesyrup, agavenectar (innehåller 70-97% fruktos)
  • invertsocker
  • HFCS, high fructose corn syrup (innehåller 55% fruktos)
  • E1442
  • modifierad majsstärkelse
  • majssirap
  • isoglukos
  • mannitol (E421)
  • isomalt (E953)
  • levulos
     
    Minska intaget av följande fruktos
  • fruktjuice
  • juicekoncentrat
  • torkad frukt
  •  
    Läs mer om fruktos
     
     
    Kommentarer på denna artikel
     
    Inga kommentarer har skrivits än
    Kommentera denna artikel