Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2008-06-27

Piggare elever med nya lysrör

Om man byter ut vanliga gulaktiga lysrör mot blåare dagsljuslysrör får skolelever en bättre dygnsrytm, rapporterar Forskning & Framsteg.
 
Piggare elever med nya lysrör
På en högstadieskola utanför Stockholm installerades under en vintermörk treveckorsperiod moderna fullspektrumlysrör, som i likhet med dagsljus innehåller mer av blå våglängder.
 
Före, under och efter försöket mätte forskarna halten av sömnhormonet melatonin och undersökte med rörelsemätare hur tungt eleverna sov. Eleverna fick dessutom föra sömndagbok och skatta sin vakenhet var tredje timme.
 
Med fullspektrumlysrör i skolan blev eleverna piggare på förmiddagen, tröttare på kvällen och fick en mer effektiv sömn.
 
- De rörde sig mindre på nätterna vilket brukar tolkas som att sömnen är mer effektiv, säger Arne Lowden, sömn- och ljusforskare vid Stockholms universitet och ansvarig för studien.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
2011-05-26 11:08:39 - AsgutzFoHNhOOAzbZ
RcPjICllYIYVxmk
Now we know who the seisnlbe one is here. Great post!
 
2010-08-03 14:25:59 - Kina
Arbeta utan dagsljus
Hur många är vi inte som jobbar utan dagsljus??? I lokaler utan utan fönster och dagsljus. På vinterhalvåret är det mörkt på väg till jobbet, mörkt på jobbet dvs bara elljus, mörkt på vägen hem. Också undrar vi varför vi är så trötta???
 
Gruvarbetare har underjordentillägg - när får vi dagsljustillägg? Eller ännu hellre, dagsljuslampor på jobbet!!!
 
Kommentera denna artikel