Skribent: Jessica Bergqvist
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/10/2010

Våga möta din rädsla med karate

Gillar du Bruce Lee och vill bli som han, då är karate något för dig. Men det är inte enbart en idrott för självförsvar utan den skapar harmoni och balans i livet. Du lär dig att ha fullständig kontroll och bejaka din aggressivitet.
 
Våga möta din rädsla med karate
Många har fascinerats av Shoguns samurajer med sina svepande svärd och snabba hopp och sparkar. Tillika följt av Bruce Lee, Karate Kid, och nu Jackie Chan, det goda som möter det onda. Men hur är det i verkligheten? Vilka tränar karate? Är det inte bara hormonstinna, aggressiva tonårskillar som vill lära sig slåss på riktigt? Efter detta möte med verklighetens karate vill jag säga att jag hade fel, mycket fel.
 
Det är knäpptyst i gymnastiksalen i Gustav Vasa skolan. Knappt ett andetag hörs. Men man känner en spänning i luften. Ett hjärta som slår. Adrenalin som börjar pumpa. En uppbyggande känsla av styrka.
 
Framför mig sitter de uppradade på huk. De sitter tätt intill varandra med händerna kupade i sitt knä. Många blundar. Alla är klädda helt i vitt, dock med ett färgat bälte runt midjan. Det är det enda som skiljer dem åt, färgen på bältet. Ju mörkare färg på bältet desto längre åt höger sitter de. Det börjar med vitt, sedan gult, orange, grönt och till sist brunt.
 
Framför dem sitter en man precis likadant, fast han har ett svart bälte. På en signal från honom böjer sig alla ner och rabblar något på japanska. De avslutar det hela med att buga mot mannen med svart bälte.
 
Känslan av en sekt
Man kan lätt få känslan av att ha kommit till en sekt, där en religiös akt pågår.
 
– För vissa är det så, en del ägnar hela sitt liv åt karate, säger Torsten Jurell, huvudinstruktör och ordförande i Östermalms karate klubb. Vi utför traditionell karate och så här går det till i hela världen. Börjar man att ta bort något så skulle man slutligen tappa hela traditionen med idrotten.
 
Uppvärmningen har startat, någon hoppar upp och ner, någon joggar runt i salen, medan några andra sparkar lite lätt rakt framåt. Det skulle kunna vara inledningen till en vanlig gymnastiklektion för en sjundeklass eller ett aerobic-pass på något gym.
 
Men så ropar Torsten något på japanska igen och samtliga ställer sig kvickt i två led framför varandra. De ställer sig i kumite, även kallat sparring eller fighting. Det tränar man för att lära sig olika attacker och kontringar i rörelse. Man tränar också upp sin koncentrationsförmåga, sin kondition och sin tajming. För att kunna träffa sin partner med en regelrätt spark eller ett slag krävs kontroll på sina egna och sin sparring-partners rörelser.
 
Vad jag observerar är att trots att man faktiskt slår mot varandra så är det ingen som nuddar någon. Vad jag också ser är att alla är mycket fokuserade vid sina slag, inget skratt eller prat sinsemellan.
 
– Karate går ut på att inte skada, att ha fullständig kontroll, säger Torsten. Man har lättare att slappna av om man skärper sig ordentligt. Det handlar om att fatta snabba beslut och ta konsekvenser.
 
Men man kan ju alltid missa och råka slå någon? Är inte det obehagligt?
 
– Man måste våga vara rädd och övervinna rädslan, säger Torsten. Känna att det inte gör något om man råkar få ett slag. På så sätt lär man känna sig själv. När du utsätter dig för stress är du tvungen att ta snabba beslut, du måste blotta dig. Du kan använda dig av detta även i ditt vardagliga liv när du hamnar i utsatta situationer.
Aggressivitet är inte negativt
Jag hoppar till när någon av de vitklädda eleverna plötsligt skriker till. Nu börjar även mitt adrenalin att pumpa. Har någon gjort sig illa, tänker jag och är beredd att rycka in om blodvite uppstår. Men ingen har gjort sig illa. Ingen verkar heller bry sig utan slagen fortsätter och därefter mer skrik. Varför denna aggressivitet undrar jag?
 
Torsten tycker det är synd att dagens inställning till aggressivitet är negativ.
 
– Det är negativt om det är på någon annans bekostnad. Man kan lära sig att bejaka sin aggressivitet. Karate plockar fram våra inre aggressioner så att vi kan göra oss av med dem, säger han.
 
Efter varje övning bugar eleverna mot varandra. Man tackar för en god träning. Instruktören går fram till var och en av eleverna och rättar till deras ställning, säger åt dem att sträcka på sig, slå hårdare eller ställa sig bredare med benen. Eleverna svarar med att buga och säga ”hai”, som betyder ”ja” på japanska.
 
De är mycket respektfulla mot sin instruktör. Något som kännetecknar karate är att man har respekt för de överordnade. Blir man korrigerad av någon som tränat längre, eller har högre gradering så ändrar man sig direkt. Att visa hövlighet och respekt är också ett sätt att rensa bort slagskämpar från karaten. Såna som bara börja träna för att lära sig slåss.
 
Lektionen har gått in i sin andra del. Kata-träning. Här ställer sig eleverna tillsammans med dem som har samma färg på bältet, de är lika högt graderade. En från varje grad turas om att vara instruktör och styr då de övriga.
 
Det påminner om en ritual. Tillsammans går de och utför sparkar och slag åt olika håll. En kata utförs genom att man tänker sig att en eller flera motståndare attackerar en från olika håll. Man skall då göra vissa blockeringar och kontringar mot de tekniker som anfallaren gör.
 
Återigen är samtliga väldigt fokuserade och det är väl det som ger dem full balans och styrka så att de kan utföra rörelserna exakt så som de lärts ut.
Kata anses av många karateutövare som den mest teknik- och koncentrationskrävande delen av karateträningen. Kanske är det för att det är en hel lång steg och rörelse som ska utföras efter varandra som gör det extra svårt.
 
Det är också dessa rörelser som ska visas upp vid gradering. Gradering sker ungefär två gånger per år. Då visar eleverna upp vad de lärt sig under träningen för en instruktör och om de blir godkända får de ett nytt bälte med en högre grad. Det startar med vitt bälte och efter cirka sex år får man svart bälte, om man tränar regelbundet.
 
Varför ska man då börja träna?
– Det är en allsidig träning med både fysisk kondition och avkoppling, säger Torsten. Det är avkopplande för att man bara kan tänka på karate – inget annat. Det är en bra idrott för en stressad storstadsbo. Dessutom är det lämpat för alla åldrar och båda könen. Alla kan börja träna – bara man har viljan.
 
Lars-Åke Marké, 58 år har äntligen hittat träningen för honom.
 
– Jag har inte haft tid att träna förrän nu när barnen växt upp. Jag vill kunna behärska kroppen och ha kontroll på vad jag gör, det får jag av karaten. Dessutom är det bra träning för balansen och benstyrkan vilket gör att jag kan åka skidor bättre.
 
Jag förstår honom, under min tid här i träningslokalen har jag sett mycket balanserande på ett ben och djupa knäböjningar. Alltsammans utfört av både barn och vuxna, både kvinnor och män – alla med samma allvarsamma och spända blick av fokusering.
 
Den spända blicken är däremot som bortblåst i omklädningsrummet efteråt. Här skrattar man och skämtar om dagens träning och övningar. Alla verkar ha samma inställning till karate – att få en bra träning samtidigt som man har roligt. Så jag glömmer de hormonstinna och negativt aggressiva tonårskillarna.
 
Aggressivitet kan vara positivt och man ska inte vara rädd för att möta sin rädsla. Dessutom så kan man skratta efteråt.
 
Fakta:
Vad är karate?
Karate är en motions- och tävlingssport som bedrivs under ordnade former. Attacker utföres med maximal styrka och snabbhet och fullständig kontroll eftersträvas. Karaten utvecklar snabbhet, smidighet och styrka.
Vad betyder ordet karate?
Karate är japanska och "kara" står för tom och "te" för hand, det vill säga tom hand. Med detta menas att man kan försvara sig med bara händerna eller fötterna utan vapen.
 
Var kommer karaten ifrån?
Karate är ett gammalt kamp- och självförsvarssystem som började utvecklas på 300-talet i Indien och på 500-talet spreds till Kina. På 1300-talet hade Karaten nått Japan. Karaten tränades flitigt bland såväl herrskap som bland bönder. Under 1600-talet infördes ett vapen-förbud, så karaten fick tränas i all hemlighet. Efter andra världskriget var Japan ockuperat av USA och hemvändande soldater spred karaten i USA. Till Europa kom karaten under andra delen av 1950-talet, och till Sverige anlände den under 1960-talets början. Idag finns det ca 300 klubbar och ca 22000 aktiva i Sverige.
Varför ska man börja träna karate?
Du tränar och utför tekniker där du använder dig av hela kroppen. Du ökar din styrka och smidighet. Du lär dig självförsvar, bra för dig som inte vill anfalla men kunna skydda dig själv eller andra om det behövs. Dessutom utvecklar karaten en positiv stress, vilket är en förutsättning för att man skall uppnå balans.
Hur tränar man?
Ett träningspass består vanligen av uppvärmning, mjukhetsträning, styrke- och konditionsträning, teknikträning och sparring med partner. Du tränar upp smidighet, styrka, koordination, snabbhet och balans. Dessutom tränar du i princip vänster och höger sida lika mycket. Detta gör att din koncentration och ditt kroppsmedvetande ökar. I sin tur leder detta bland annat till ett flertal stresshämmande faktorer.
 
Vem kan träna karate?
Gammal eller ung, tjej eller kille. Du behöver inga förkunskaper. Du behöver endast en träningsdräkt och viljan att utvecklas. Vissa ser Karate som en konstart andra främst som självförsvar medan några främst ser till den fysiska träningen.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
9/6/2014 10:09:16 PM - David
Coll
Jag gullae karate vill börja
 
1/8/2012 5:09:18 PM - vonk
besviken
jag vill börja på karate nu
 
7/9/2011 1:58:37 PM - Mickis
Taggad!
Jag vill värkligen börja på karate nu!
 
5/26/2011 8:26:12 AM - FvUtYEaatOMrvJDU
LgDZPKnpzkQj
IÂ’m not wothry to be in the same forum. ROTFL
 
11/16/2010 7:32:39 PM - Leo
min pappa
inte bruce lee men yoshi var också karate mästare.....
 
11/16/2010 7:31:27 PM - Leo
min pappa
han var min pappa men han är död nu......
 
7/18/2010 4:32:17 PM - julle
bra
tack för hjälpen
 
6/22/2010 3:08:41 PM - ali
asqwis
xzsw1s
 
Kommentera denna artikel