Skribent: Kristina Nordqvist
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/1/2005
Uppdaterad: 11/1/2008

Energiyogan som gör dig pigg

Idag är det lika vanligt att träna yoga som att gå till gymmet. De flesta hoppas att yogan ska göra dem lugna, starka och smidiga. Nu finns en ny yogaform som även utlovar energi och motverkar trötthet.
 
Energiyogan som gör dig pigg

Fotograf: Malin Wallsten

energiyoga_405

meraenergiyoga_405

merenergiyoga_405

Eva Bring är först med att introducera energiyoga, även kallad ”b yoga” i Sverige.
 
- Min yogaform går ut på att tömma den negativa energi vi känner från stress och fylla på med positiv energi som skapas under träningen, säger Eva Bring.
 
Hon förklarar att hennes energiyoga går ut på att arbeta bort spänningar och stelhet i muskler genom mjuka, dynamiska yogarörelser. Andningen är ett viktigt moment och alla rörelser sker i takt med andetagen. Det gäller också att fokusera blicken på olika punkter, ner i golv, upp i takt eller rakt fram, beroende på yogaposition. Att fokusera på andning och blickpunkter ökar koncentrationen. Tillsammans med kroppsrörelserna bildar de tre delarna en helhet som skapar kroppslig och mental balans.
 
Inget flum
Eva Brings tycker att hennes yogaform är konkret och befriad från det vissa upplever som New Age-flum. När hon ska förklara varifrån den upplevda energin kommer pratar hon inte om chakran eller om att väcka någon slags ”inre slumrande kraft”, utan stödjer sig på sin bakgrund som personlig tränare med kunskap i anatomi och fysiologi.
 
- Det är helt enkelt de olika kroppsrörelserna som tillsammans med blickfokus och kontrollerad andning skapar balans mellan kropp och själ, då upplever vi en stillhet och en känsla av ny kraft, säger Eva Bring.
 
Alla kan
Genom att skapa mentalt fokus rensar vi också bort yttre och inre intryck som annars stör. Det är med andra ord svårt att tänka på arbetsuppgifter eller vad du ska äta till middag när du samtidigt ska hålla balansen på ett ben och föra ihop handflatorna framför bröstet. Det kan låta svårare än vad det är, men Eva är noga med att påpeka att alla klarar av hennes yoga.
 
- Vem som helst kan träna energiyoga. Är du till exempel gravid, har högt blodtryck eller är överviktig så modifierar jag de ursprungliga rörelserna så att de passar just ditt tillstånd. Yoga ska aldrig handla om prestation utan om ödmjukhet mot sig själv och mot andra, säger Eva Bring.
 
I Wellnesshouse, ett litet hälsocenter mitt i centrala Stockholm, har Eva skapat en yogastudio med lugn stämning. På gatan utanför skyndar stressade storstadsbor förbi, bara några steg ifrån lugn och energi. De som hittar in till yogasalen känner värmen direkt, både från stearinljusen i kakelugnen, från yogans rörelseenergi och naturligtvis från Eva själv och hennes välkomnande leende.
 
Fakta:
Eva Brings energiyoga
Eva Bring är certifierad yogainstruktör och personlig tränare. Hon har utvecklat sin egen yogavariant - b yoga, även kallad energiyoga, genom sin bakgrund inom klassisk, indisk, ashtangayoga och poweryoga enligt Beryl Bender Birch.
 
Den idag, 63-åriga Beryl Bender Birch leder ett av världens mest kända yogainstitut - ”The Hard & The Soft Ashtanga Yoga Institute i New York. Det var här som både Madonnas och Stings yogaintresse startade och som sedan spred sig över världen. Eva har gått utbildningar för Beryl Bender Birch och har även flera år av egen yogaträning bakom sig. Både ashtangayoga, poweryoga och energiyoga kännetecknas av starka, dynamiska kroppsrörelser som utförs i takt med andetagen.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel