Skribent: Karin Abrahamsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/4/2006

Höstens hetaste träningsformer

Går det att glömma Susanne Lanefeldts kniip på 80-talet? Och hur var det nu igen? Är det verkligen sant att man skulle sträcka sig duktigt efter påhittade äpplen till den lågmälda och entoniga rösten som strömmade ut ur 70-talsradioapparaten? Nog med nostalgi, men olika former av fitnessprogram har bara ökat i antal för varje år. Det är inte helt lätt att finna reda i den djungel av alla de träningsformer som vi idag erbjuds. Det kallas PowerPilates, Kinesis, Capoeira, Core och Ki-yoga. Själv hade jag inte en susning om detta och har nog stannat någonstans mellan Step-up och Spinning.
 
Höstens hetaste träningsformer

Fotograf: P-O Bergström

Men det gäller att hänga med i fitnesstrendernas evolution och de stora träningsinstituten är inte sena att följa trenderna som ploppar upp från världens alla hörn. Nu är det därför dags att kolla upp vad som erbjuds inför hösten. Här kommer ett sammandrag av det allra hetaste inom fitness.
 
Kinesis
SATS nya träningsform heter Kinesis. Kinesis betyder rörelse och innefattar alldeles nya maskiner som möjliggör ett friare rörelsemönster än de mer traditionella styrketräningsmaskinerna gör. Detta ger ett enormt varierat utbud av träningsmöjligheter för hela kroppen, men övningarna kräver samtidigt mer instruktioner. Kinesis kommer ursprungligen från Italiens Technogym, företaget som menar att den österländska miljön också är en viktig del i konceptet. En verklig utmaning alltså, som SATS är bland dom allra första med här i Sverige.
 
PowerPilates
Pilates har funnits länge men det senaste är att inga redskap förutom en mjuk matta används. PowerPilates är som namnet antyder baserat på pilatesmetoden, där rörelserna är mjuka och långsamma. Med styrka, teknik och andning blir metoden ännu effektivare – kroppshållningen förbättras och musklerna slappnar av.
 
F&S Core
Friskis & Svettis specialdesignade Core fokuserar på rygg, mage och styrka. Det handlar om att genom liggande och stående övningar uppnå balans, rörlighet, stabilitet och styrka i kroppen. Den här träningen är säker och effektiv, men krävande, och därför rekommenderas de med mycket svaga ryggar att i stället träna den lite lugnare ryggjympan.
 
Ki-yoga
En lugn och skön stund väntar den som utövar Ki-yoga. Denna form av yoga är enkel och lättillgänglig och syftar till att uppnå fysiskt och mentalt välbefinnande. Inre kontemplation och andning står i fokus, men man tränar även rörlighet, styrka och balans.
 
Dance
Oj så populärt! Nu vill människor lära sig alla sorters dans från alla möjliga kulturer. World Class erbjuder dansklasser där man får lära sig hela koreografier – allt från funk och house till jazzdans. Linda Johnsson på World Class i Göteborg menar att även om aeorobics och step ups fortfarande finns med i utbudet, så är dessa träningsformer inte längre lika populära. Nej, nu är det dans som gäller.
 
Marie Tonde, produktchef för World Class i Göteborg, understryker också hon dansen som den nya heta flugan.
- Les Mills som är licenstagare och världsledande inom gruppträning, lanserar danskoreografier för fyra miljoner människor i 55 länder. Det lustfyllda med detta menar Tonde är att kunden, oberoende var hon befinner sig i, vet att samma koreografi förmedlas till alla. Detta ger en internationell gemenskap av stora mått.
 
Ligger det någonting nytt i detta med body-mind-tänk?
- Det tänket har nog funnits länge, men att det är lika viktigt som alltid att kombinera mental träning med fysisk träning. Många träningsformer idag koncentrerar sig på just mage och rygg.
 
Capoeira
Jag är helt såld. Även om Capoeira har funnits i Sverige sedan 1999 har då jag har aldrig hört talas om det. Här kombineras kultur, historia, kamp, sport och akrobatik. På capoeira.nu står att läsa att en ”Capoeirista lär sig att balansera det estetiska och atletiska, det konstnärliga och det stridsaktiga”. Det är så vackert att se på att man blir alldeles tagen.
 
Pris
Billigt? Nej knappast. Men för priser mellan 2000-5000 kr/år, beroende på aktör, blir man medlem och får träna så mycket man vill. Och priset blir väl lägre ju oftare man tränar – inte sant? Allt är relativt. För egen del föredrar jag hederlig utemotion som inte kostar ett öre.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel