Skribent: Kristina Nordqvist
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/11/2003
Uppdaterad: 5/17/2009

Bli trygg och självsäker av Krav Maga

Krav Maga är en ny, enkel kampsport som övar upp självförsvarsteknik. Hollywoodstjärnan Jennifer Lopez är en av alla de som hakat på den nya träningstrenden och som visar att Krav Maga bygger mer självförtroende än muskler.
 
Den sena kvällspromenaden med hunden eller hemvägen från utestället kan lätt förvandlas till en mardröm. Oavsett om det är inbillning eller verklighet är det lätt att oroa sig över vad som kan lura i buskarna. Med hjärtat i halsgropen funderar man på om nyckelknippan kan räcka som vapen eller om ett överfallslarm vore mer effektivt. Sedan inser du att du hade haft bäst chans om du hade befunnit dig i en pålitlig taxi eller på en mer upplyst och folktät gata.
 
Det allra bästa skyddet mot obehagliga situationer är vetskapen om att du skulle kunna försvara dig och klara dig därifrån. Ett sätt att öva upp sin självförsvarsteknik är att gå en kurs i Krav Maga.
 
Överraskande träning
– Krav Maga är en enkel och effektiv självförsvarsteknik. Tanken är att utövaren ska vara förberedd på oväntade situationer och snabbt kunna reagera och försvara sig, säger Armen Doslic, Krav Maga-instruktör på Forum i Malmö och Lund.
 
Han förklarar att träningen är både reaktions- och situationsanpassad:
 
– Meningen är inte bara att stå och öva framför spegeln i gymmet. Ibland tar vi därför med våra Krav Maga-grupper och låter dem träna i parken. Vi övar också mycket på överraskningsmoment, till exempel attack bakifrån eller i mörker.
 
Armen Doslic förklarar att han då låter hälften av träningsdeltagarna blunda medan den andra halvan får låtsasattackera. Eller så släcker han ner i salen en stund och låter de som tränar öva i mörker. Systemet har utvecklats för att fungera utomhus och i trånga utrymmen som till exempel trappuppgångar och bilar.
 
Krav Maga förbereder utövaren på alla tänkbara scenarier och lär honom eller henne att utnyttja varje specifik miljö till sin fördel. Mental beredskap, konflikthantering och förmåga att hantera stressrelaterade situationer utövas i stor utsträckning.
 
Självförsvar som undviker skador
Överraskningsmoment och träning i mörker kanske låter lite läskigt. Finns det risk för skador då man tränar Krav Maga?
 
– Krav Maga är utformat i rent självförsvarssyfte och syftet är att i högsta mån undvika skador. Skaderisken under träning är låg. De som tränar hårt och intensivt löper självklart en större risk att skada sig men skadefrekvensen är inte högre än i andra kampsporter. Då är det mycket värre med till exempel ishockey, fotboll och ridning. Dessutom används skydd under träningen, säger Armen Doslic.
 
Tanken är att vem som helst, oavsett ålder eller fysik ska kunna utöva Krav Maga. Tekniken är enkel och går snabbt att lära in. Redan efter att par träningstillfällen har man snappat upp enkla men användbara grepp och övat upp både styrka och kondition på köpet.
 
Bister verklighet utvecklar
Från början utvecklades Krav Maga av den israeliska armén och fungerade som ett militärt försvarssystem. Under 1900-talet har krig, terrorism och ökat våld i samhället blivit en del av en hotfull vardag. I väntan på en samhällsförändring kan individer skapa trygghet genom att öva upp sin kropp, sina försvarsinstinkter och sitt självförtroende.
 
– Krav Maga har utvecklats från att bara ha utövats militärt till att bli ett civilt självförsvar. Numera tränas kampsporten av såväl unga som gamla och tjejer som killar. Träningen skapar trygghet i en osäker värld, säger Armen Doslic.
 
Den brutala verkligheten har både gett upphov till och format Krav Maga. Deltagarna lär sig att växla teknik från att avvärja en knivattack till att avväpna ett pistolöverfall.
 
– Det är en väldigt flexibel träningsform som utvecklas hela tiden. Vi uppgraderar tekniken och hittar bättre lösningar i takt med att hotbilden förändras, säger Armen Doslic.
 
Trendigt i Hollywood
I Hollywood har Krav Maga vuxit till en stor trend. Jennifer Lopez spelar huvudrollen i filmen ”En kvinnas hämnd” där hennes rollfigur blir svårt misshandlad av sin man. När ingenting fungerar lär hon sig Krav Maga och kan äntligen börja försvara sig. Även Angelina Jolie från bland annat ”Tombraider” och Kristanna Loken från ”Terminator 3” är trogna Krav Maga-utövare både på och utanför den vita duken.
 
– Hollywoodstjärnorna har nog lockat fler och fler till träningslokalerna men jag tror framförallt att Krav Maga har blivit populärt för att det är ett roligt och enkelt sätt att öva självförsvar, säger Armen Doslic.
 
Armens sambo Loreto Ferrada tränar också Krav Maga. Både hon och Armen pluggar till läkare och Loreto forskar just nu om kvinnor och självförsvar. Genom sin forskning har hon märkt att fler och fler kvinnor vill lära sig mer om självförsvar.
 
Loreto Ferrada tog därför initiativ till en serie helgkurser i Malmö och Lund. Där får kvinnor i blandade åldrar lyssna till teoretiska föreläsningar om självförsvar medan den praktiska biten utgörs av Krav Maga-övningar.
 
– Jag tycker att Krav Maga är ett utmärkt sätt för både tjejer och killar att skapa mer trygghet och självförtroende samtidigt som de tränar och har kul, säger Loreto Ferrada.
 
Fakta:
Nyfiken på Krav Maga?
Krav Maga finns på flera orter i landet till exempel i Göteborg, Malmö, Lund, Jönköping och Stockholm. International Krav Maga Federation (IKMF) heter organisationen som administrerar Krav Maga i Sverige. Mer information finns att hämta på deras hemsida:www.kravmaga.se
 
Historik
Krav Maga betyder närstrid på hebreiska. Grundaren hette Imi Lichtenfeld. Han föddes 1910 i Budapest och kom från en judisk släkt. Han uppfann Krav Maga som ett eget självförsvarssystem eftersom han, hans släktingar och vänner blev förföljda av nazistiska gäng. Efter att ha flytt till Israel och bosatt sig där verkade han inom den israeliska armén där han förfinade och utvecklade Krav Maga till ett militärt försvarssystem. Då Imi Lichtenfeld blev pensionär utvecklade han en civil variant av Krav Maga. Han såg det som ett led i kampen mot våldet och ville lära ut sina kunskaper till både män, kvinnor, unga och gamla. Det är den civila formen av Krav Maga som har vunnit popularitet idag.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
10/30/2015 10:32:58 PM - Andy
Krav Maga Malmö
Fightness Gym
Kalendegatan 16
Malmö
 
www.kravmagamalmo.se
 
1/7/2012 2:52:27 AM - Jonas
Ny adress
Krav Maga i Malmö hittar du på Snapperupsg. 9
 
För mer info kolla in deras hemsida:
 
www.kravmagamalmo.se
 
6/9/2011 4:54:51 PM - Armen Doslic
Krav Maga
:)
 
8/28/2008 10:52:47 AM - Daniel
Rekommenderas
Krav Maga är ett fantastiskt självförsvarssystem. Kan rekommenderas till alla utom skurkarna :-)
 
8/2/2006 10:08:21 PM - Armen
Kul
Det var länge sedan, men va kul att se... (-:
 
Kommentera denna artikel