Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/3/2010

Läkemedelsverket varnar för bantningsmedlet Super Slim

Läkemedelsverket har fått rapporter från flera konsumenter om oväntade reaktioner i samband med intag av bantningsmedlet Super Slim, som säljs på flera sajter på nätet.
 
Bantningsmedlet Super Slim har visat sig innehålla höga halter av läkemedelssubstanserna sibutramin och fenolftalein som tidigare använts i laxermedel.
 
Detta innehåll är inte deklarerat på förpackningen, och Super Slim är inte ett godkänt, kontrollerat läkemedel. Läkemedelsverket varnar konsumenter för att använda produkten.
 
Biverkningar
Sibutramin är en läkemedelssubstans och ingår i läkemedlet Reductil som är godkänt som tillägg till ett behandlingsprogram för överviktiga. Mängden sibutramin i Super Slim är 2,5 gånger högre än i begynnelsedosen för Reductil.
 
Det är vanligt att hjärtat slår snabbt och hårt när man tar sibutramin, samt man blir torr i munnen, får svårt att sova och blir yr. Ett exempel på tillstånd då man inte ska ta sibutramin är allvarliga ätstörningar.
 
Om man har hjärtkärlsjukdom såsom kranskärlssjukdom, hjärtsvikt eller dåligt kontrollerat blodtryck kan intag av sibutramin leda till allvarliga biverkningar som till exempel permanent blodtrycksstegring. Personer över 65 år eller under 18 år löper ökad risk för biverkningar.
 
Sibutramin kan utlösa psykiska biverkningar såsom depression både hos dem som tidigare varit deprimerade och utan sådan sjukhistoria. Vidare bör kvinnor i fertil ålder aktivt rekommenderas att undvika graviditet under pågående behandling med Reductil.
 
Fenolftalein användes som i laxermedel under större delen av 1900-talet, men användningen av denna substans har försvunnit i sådana produkter på grund av misstänkt cancerframkallande effekt.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
10/31/2010 2:03:38 PM - emma
superslim
jag åt superslim i 3 veckor efter det fick jag panikångest och svår oro i hela kroppen. Idag är det ett år senare och ja går fortfarande i terapi. SÅ passa er för sånt skit. Finns inga genvägar till en smal och trimmad kropp!
 
9/20/2010 2:32:57 AM - Anna-Greta
Efterklok
Det är på flera sätt som det påminner om amfetamin och efedrin och deras olika symtom. Det innehåller inte några spår av dom narkotikaliknande ämnena, vilket många tror. men det liknar bara det är inte.
Jag vet det pga när jag provade/åt super slim, bortsett från andra biverkningar så fick jag en sån extrem panikångest attack att det blev ett besök in till sjukhuset. Där läkaren frågade mej om jag hade tagit något, blivit i lurad etc. (vilket jag INTE hade gjort) hon nämnde även att jag hade exakt samma beteende som någon som har tagit amfetamin. Men blod och urin prover visade att det inte innehöll några spår av narkotika klassat.
Vad det då kan vara för ämne som det innehåller och ger dom symtomerna är ju då min tanken?
Jag ångrar starkt att jag överhuvud taget tänkte tanken på att äta dom, (Alltid lika trevligt att vara efterklok..)
 
men tanken på vad som kan finnas i olika preparat och hur det kan påverka en människa.Jag har bestämt mig att jag tar hand om min hälsa på ett bättre och säkrare sätt en att stoppa i mej olika piller!
 
Funkar inte kroppen så funkar inget alls!
 
9/20/2010 1:35:51 AM - Jojo
Mycket värre!
Jag slutade på akutmottagningen pga super slim. förutom att jag fick muntorrhet,hjärtklappning ökad kroppsvärme så tappade jag aptiten helt, fick svårigheter att gå på toaletten och Jag blev så energisk att jag fick insomni, vart rastlös och orolig.
Det värsta var nog förvirringen och minnesförlusten. Jag plockade med saker hela tiden och fick lätta hallucinationer var väldigt ofokuserad & visste inte om jag sa saker eller om jag tänkte, tappade orden; stammande och gjorde långa uppehåll när jag väl sa någonting.
efter tre dagar utan sömn och knappt någon mat så sa kroppen ifrån. jag kollapsade och hamnade på sjukhuset!
Jag hade tur, biverkningar kom fort och jag han inte äta kapslarna nå länge alls innan jag kollapsade. för jag såg inte de flesta ovannämnda utan det var mina närstående som som såg hur jag förändrades i mitt beteende så jag hade eventuellt forts. om det inte skedde.
 
Nej,
slim-kuren är i mina ögon mycket värre och farligare än vad många tror.
Jag lärde mig en ordentlig läxa när jag insåg vad jag utsatte min kropp för! och att det kan vara i princip vad som helst man stoppar stoppar i sig.
det kan ge konsekvenser för resten av livet om man har otur.
 
 
 
 
9/13/2010 11:31:10 PM - nina
läkemedelsverkets avundsjuka
De överdriver för att skräma folk. Allt som är bra de förbjuder.
 
9/13/2010 10:08:23 PM - Gunnar
superslim
min erfarenhet av fenoftalein är rån skolans kemilektioner, både som elev och som lärare i bl.a. högstadiekemi.
Att det har "avmagrande" effekt är nytt för mig
 
 
 
Kommentera denna artikel