Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/30/2010

Östrogen kan flytta kroppsfettet hos kvinnor

I samband med klimakteriet har kvinnor en benägenhet att utveckla bålfetma och inlagra fett i levern, vilket ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. Sjunkande nivåer av det kvinnliga könshormonet östrogen tros vara en viktig orsak till denna ändrade fördelning av kroppsfettet.
 
Östrogen kan flytta kroppsfettet hos kvinnor
En ny avhandling visar gynnsamma effekter på fettfördelningen vid östrogenbehandling till kvinnor efter klimakteriet.
 
Förändringen i fettansamling vid klimakteriet liknar det som händer hos patienter med Cushing’s syndrom, ett tillstånd som orsakas av kraftigt höjda blodnivåer av stresshormonet kortisol.
 
Hormonet som sådant produceras i binjurarna, men dess aktiva nivåer i vävnaderna regleras i stor utsträckning av enzymen 11βHSD typ 1 och typ 2: 11βHSD1 aktiverar kortison genom att omvandla det till kortisol medan 11βHSD2 gör det omvända.
 
Enligt avhandlingen har kvinnor efter klimakteriet högre nivåer av 11βHSD1 i fettvävnad och lever, vilket kan leda till högre kortisolnivåer i vävnaderna och ökad fettinlagring i bland annat levern samt öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
 
Experimentella studier visar att östrogenbehandling ändrade balansen av 11βHSD1-nivåerna mellan de olika fettdepåerna från högre nivåer i buken till högre nivåer i underhuden. Det betyder att en del av östrogenets reglering av fettfördelningen kan ske via reglering av mängden 11βHSD1.
 
Fördjupade studier på cellkulturer visade att aktiveringen av en specifik mottagarmolekyl (receptor) för östrogeneffekter, den s.k. β-receptorn, kan vara avgörande i sammanhanget. Låga östrogendoser kan via den här receptorn öka 11βHSD1-nivåerna i fettvävnad och därigenom ge en gynnsam fettfördelning.
 
Källa: Umeå universitet
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
7/7/2011 1:27:26 PM - thLmZxZG
unumkugxwKOgnhe
Great stuff, you hleepd me out so much!
 
8/18/2010 9:51:41 PM - maja
varför
Berätta istället hur man blir av detta fett i klimakteriet. För det måste gå att bli av med!
 
Kommentera denna artikel