Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/27/2011

Olika tarmtyper och bakterier ger viktig information

Forskare har hittat att vi människor har tre olika typer av tarmar. I samma studie har forskarna även hittat genetiska bakterier som kan ha ett samband till ålder, kön och BMI. Dessa bakteriella gener kan snart användas för att diagnostisera och förutsäga resultaten för sjukdomar som tarmcancer och information om en persons tarmtyp kan vara värdefull information vid behandling.
 
Olika tarmtyper och bakterier ger viktig information
Vi har alla bakterier i våra tarmar som hjälper till med matsmältningen, att bryta ner gifter, producera vissa vitaminer och essentiella aminosyror och som bildar ett försvar mot inkräktare.
 
Enligt den nya studien har man sett att sammansättningen och antalet av olika typer av dessa olika bakterier varierar från person till person.
 
- Vi fann att kombinationen av mikrober i den mänskliga tarmen inte är slumpmässigt, man kan placera in vår tarmflora i tre gemenskaper - tre olika ekosystem, säger Peer Bork, som har lett studien.
 
Analyserade tarmbakterier från olika nationaliteter
Bork och hans kollegor använde först avföringsprov för att analysera tarmbakterier av 39 personer från tre olika kontinenter, Europa, Asien och Amerika. Senare utvidgades studien till ytterligare 85 personer från Danmark och 154 från Amerika.
 
Forskarna fann att samtliga av dessa fall kunde delas in i tre grupper, baserat på vilka arter av bakterier som förekom i stora mängder i tarmen, och varje person kan sägas ha en av tre tarmtyper. Men forskarna vet ännu inte varför olika människor har dessa olika typer av tarmar men spekulerar i att de kan vara relaterade till skillnader i hur deras immunförsvar skiljer mellan snälla och skadliga bakterier, eller till olika sätt att göra sig av med avfall från cellerna.
 
Liksom blodgrupper är dessa tarmtyper oberoende av egenskaper som ålder, kön, nationalitet och BMI. Men forskarna fann till exempel att tarmar för äldre människor verkar ha ett mer mikrobiellt involverade i nedbrytningen av kolhydrater än hos ungdomar, en anledning till det kan vara att vi blir mindre effektiva på att bearbeta vissa näringsämnen med åldern.
 
– Det faktum att det finns gener för bakterier som är förknippade med egenskaper som ålder och vikt tyder på att det också kan vara markörer för egenskaper som fetma eller sjukdomar som tarmcancer som kan få konsekvenser för diagnos och prognos i framtiden, säger Bork.
 
Framtiden ser positiv ut
Om detta visar sig stämma kan läkarna i framtiden även söka patienters personliga bakteriesammansättning för diagnosticera eller bedöma risken att drabbas av en viss sjukdom. Och efter diagnosen är fastställd kan behandlingen anpassas till patientens tarmtyp för att säkerställa bästa resultat.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/26/2012 5:35:02 PM - HaQsQBtZD
blkoAyysFgxHLGwyI
Umm, are you relaly just giving this info out for nothing?
 
12/9/2011 5:19:17 PM - 1
1
1
 
12/9/2011 5:19:17 PM - 1
1
1
 
12/9/2011 5:19:16 PM - 1
-1'
1
 
12/9/2011 5:19:15 PM - -1'
1
1
 
12/9/2011 5:19:14 PM - 1
1
-1'
 
9/9/2011 6:38:49 AM - iYjvwuPaRUYRN
VNSoVOluBYqHO
Thanks for sarhing. What a pleasure to read!
 
5/26/2011 1:50:02 AM - hpyblpViDIcbN
InxTMWfK
ThatÂ’s more than senibsle! ThatÂ’s a great post!
 
Kommentera denna artikel