Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/23/2013

Kostråd för överviktiga och feta

SBU. Statens beredning för medicinsk utvärdering, har gått igenom vetenskapen för att komma fram till vilka kostråd som ska ges till överviktiga och feta.
 
Kostråd för överviktiga och feta
Idag får personer med fetma ofta råd om att äta mat med mindre fett, medelhavskost eller mat med lågt glykemiskt index, så kallad GI-mat. Framför allt har råd om lågfettkost dominerat, medan råd att äta strikt lågkolhydratkost inte är lika vanligt.
 
Men efter att SBU nu presenterar en vetenskaplig genomgång av kostråd för överviktiga och feta så kommer det troligen ske en förändring inom vården framöver. SBU har kommit fram till att lågkolhydratkost på kort sikt, upp till sex månader, ger bättre effekt än lågfettkost när det gäller viktminskning.
 
Det här visar rapporten:
 
Viktnedgång hos vuxna
På kort sikt, upp till sex månader, ger lågkolhydratkost bäst effekt för viktnedgång. På lång sikt finns inga skillnader mellan olika kostråd. Råd om högre intag av mejeriprodukter eller minskat intag av söta drycker kan också leda till viktnedgång.
 
Viktnedgång hos barn och ungdomar
Råd om högre intag av mejeriprodukter kan leda till viktnedgång bland barn och ungdomar med fetma. Det vetenskapliga underlaget är otillräckligt för att bedöma om övriga kostråd som är effektiva för vuxna med fetma också är effektiva för personer under 18 år.
 
Bibehållande av lägre vikt
Efter att personer med fetma har gått ner i vikt kan de behålla sin vikt bättre med råd om lågfettkost med lågt glykemiskt index och/eller högt proteininnehåll än med lågfettkost med högt glykemiskt index och/eller lågt proteininnehåll. Det saknas underlag för att bedöma om även råd om till exempel lågkolhydratkost och medelhavskost är effektiva för att förebygga viktuppgång efter viktminskning.
 
Insjuknande eller död i hjärt-kärlsjukdom
Hjärt-kärlsjukdom är vanligt hos personer med fetma. Information om medelhavskost minskar risken för insjuknande i hjärt-kärlsjukdom mer än råd om lågfettkost. För personer med fetma leder medelhavskost till lägre risk för insjuknande eller död i hjärtkärlsjukdom jämfört med råd om lågfettkost. De som dricker mycket kaffe har också lägre dödlighet oavsett orsak.
 
Insjuknande i diabetes
Personer med fetma har kraftigt ökad risk för diabetes. Risken att insjukna i diabetes är lägre hos dem som dricker alkohol och hos dem som dricker mycket kaffe, men den är högre hos dem som dricker söta drycker. Däremot leder inte råd om lågfettkost till minskad risk att insjukna i diabetes jämfört med råd om en kost med standardinnehåll av fett, bland kvinnor med fetma som har passerat klimakteriet.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
8/27/2015 2:51:56 PM - hej
synd
om dig
 
8/27/2015 2:51:55 PM - hej
synd
om dig
 
8/27/2015 2:51:54 PM - hej
synd
om dig
 
8/27/2015 2:51:52 PM - hej
synd
om dig
 
8/27/2015 2:51:29 PM - hej
synd
om dig
 
12/4/2013 5:44:57 PM - Anonym
:o
jag är 13 år och ganska överviktig och har testat att inte äta eller dricka något med sötsaker typ godis och Cola men inget funkar. Jag har försökt i minst två månader nu och inget händer :( jag vet inte vad jag ska göra...några råd? Jag har också tränat under dom två månaderna.
 
Kommentera denna artikel