Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/25/2018

Mango kan sänka blodsockret hos överviktiga

Regelbundet intag av mango kan sänka blodsockernivåerna hos överviktiga visar en studie.
 
Mango kan sänka blodsockret hos överviktiga
Mango innehåller många bioaktiva föreningar, bland annat antioxidanten mangiferin, som bidrar till positiva effekter på blodsockret.
 
Forskarna undersökte effekterna av regelbunden mangokonsumtion på vikt, midjemått, biokemiska parametrar och kroppssammansättning hos överviktiga vuxna. I studien ingick 20 vuxna i åldrarna 20-50 år som alla var överviktiga eller feta.
 
Studien pågick under 12 veckor och man skulle inte ändra på något i sin livsstil utöver att lägga till 10 gram frystorkad mango varje dag. De fick föra matdagbok och deras mått samt blodanalys utfördes vid start, efter 6 veckor samt efter 12 veckor.
 
- Våra resultat visar att dagligt intag av 10 gram frystorkad mango, vilket motsvarar ungefär en halv färsk mango, kan hjälpa till att sänka blodsockret hos överviktiga, säger Edralin Lucas, docent i näringsvetenskap vid Oklahoma State University.
 
Efter 12 veckor såg man att blodsockret sjönk, däremot fann man inga förändringar i vikt, kroppsmått, blodets fettsammansättning eller blodryck.
 
- Vi tror att vår forskning med mango kan ge överviktiga ett kostalternativ för att hjälpa dem att behålla eller sänka sitt blodsocker. Men den exakta komponenten och mekanismen har ännu inte hittats och ytterligare kliniska studier är nödvändiga, särskilt för dom som har problem med blodsockret eller diabetes.
 
Mango är en näringsrik frukt som innehåller mer än 20 olika vitaminer och mineraler som stödjer kroppens optimala funktion och processer. Mango är en utmärkt källa av antioxidanterna C, A och folat. Den är också en bra källa till fiber, koppar och vitamin B6.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel