Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/28/2014

Koppling mellan övervikt och demens

En översiktsstudie som inkluderar data från 120 000 personer visar att övervikt i medelåldern ökar risken för senare demens.
 
Koppling mellan övervikt och demens
Studien, som genomförts av forskare vid Sahlgrenska akademin, bekräftar tidigare teorier om kopplingen mellan övervikt och demenssjukdom.
 
2003 kunde forskare vid Sahlgrenska akademin för första gången rapportera fynd som antydde att fetma ökar risken för Alzheimers och andra demenssjukdomar senare i livet. Sedan dess har fler vetenskapliga studier antytt ett liknande samband.
 
Göteborgsforskarna har nu granskat och sammanställt de senaste tio årens forskning kring detta samband. Resultaten bygger på data från 27 studier inkluderande totalt 120 000 personer i Europa, USA samt Asien och bekräftar att övervikt eller fetma i medelåldern innebär en ökad risk att drabbas av demenssjukdomar efter 65.
 
Men man kom även fram till att det motsatta gäller för personer över 65 år. Där fann man att fetma har en skyddande effekt till demens, och att det i stället är undervikt som kopplas till demens. En förklaring kan vara att tidiga symtom på demens också bidrar till viktminskning och på att neurologiska förändringar i smak och lukt som påverkar matvanorna.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel