Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/6/2014
Uppdaterad: 12/7/2014

Livslängden förkortas vid övervikt

En ny kanadensisk studie visar att övervikt kan minska den förväntade livslängden med upp till åtta år.
 
Livslängden förkortas vid övervikt
Forskarna undersökte sambandet mellan kroppsvikt och förväntad livslängd. Under detta arbete utvecklade forskarna ett datorprogram för att hjälpa läkare och deras patienter bättre förstå hur övervikt bidrar till kortare livslängd och förtida utveckling av hjärtsjukdomar och diabetes.
 
Man använde data från National Health and Nutrition Examination Survey för att utveckla en modell som beräknar den årliga risken för diabetes och hjärt-kärlsjukdom hos vuxna med olika vikt.
 
Resultatet visar att personer som var mycket feta kan förlora upp till 8 år medan de som var överviktiga kan förlora upp till tre år. Man såg också att risken att drabbas av sjukdomar var två till fyra gånger högre för överviktiga och feta jämfört med normalviktiga.
 
Dessutom såg man att ju tidigare en person blev överviktig desto fler effekter fick övervikten för deras hälsa och livslängd. Man kunde också se att livslängden förkortades på samma sätt hos en överviktig som hos en rökare.
 
Nästa steg för forskarna är att utveckla dataprogrammet så att man kan få vägledning om vad som händer om patienten går ner 10-20 kg? eller hur påverkas hälsan om de överviktiga blir mer aktiva?
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel