Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/12/2016

Oxytocin som nässpray minskar kaloriintaget

Djurförsök har tidigare visat att råttor som fick ett tillskott med oxytocin åt mindre än de som inte fick det. En studie på män visar samma effekt.
 
Oxytocin som nässpray minskar kaloriintaget
Oxytocin är kroppens eget lugn och ro-hormon som utsöndras vid beröring, till exempel en kram eller massage. Oxytocin får oss helt enkelt att må bättre.
 
En amerikansk studie har provat en syntetisk form av spray med oxytocin på friska överviktiga män. Man fann att deras kaloriintag minskade redan efter en behandling. Särskilt såg man en minskning i konsumtionen av fet mat. Dessutom såg man att insulinkänsligheten förbättrades.
 
I den aktuella studien ingick 25 friska män med en snittålder på 27 år. Tretton av dom var normalviktiga och tolv överviktiga. Männen slumpades in i två grupper varav den ena fick placebo och den andra oxytocin som nässpray.
 
Instruktionen var att de skulle ta en dos (24IE) av nässprayen. En timme senare skulle de äta frukost. Varje måltid innehöll dubbla portioner och efter varje måltid mätte forskarna hur många kalorier var och en åt.
 
Därefter upprepades försöket, men nu fick männen byta behandling. I snitt såg man att männen åt 122 kalorier mindre och 9 gram mindre fett efter att de fått oxytocin jämfört med placebo.
 
Forskarna såg även att oxytocin påverkade användningen av det egna kroppsfettet som bränsle för energiproduktion positivt. Man fann inga allvarliga biverkningar och såg ingen skillnad i biverkningar mellan oxytocin och placebogruppen.
 
Källa: Harvard Medical School, Boston
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel