Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/26/2015

Övervikt ökar risken för hjärtsvikt

Risken att drabbas av hjärtsvikt ökar med stigande BMI. Det visar en studie där forskare vid Sahlgrenska akademin under 35 år följt upp 7 495 män i Göteborgsområdet.
 
Övervikt ökar risken för hjärtsvikt
Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, kan nu visa att högre BMI hos män i medelåldern ökar risken för att drabbas av hjärtsvikt senare i livet.
 
Resultaten bygger på en befolkningsstudie där forskarna i 35 år följt totalt 7 495 män i Göteborg födda 1915-1922 samt 1924-1925. Under perioden diagnostiserades i genomsnitt var fjärde, eller 1 885 individer, med hjärtsvikt.
 
Man fann att risken för att få hjärtsvikt ökar med stigande BMI. De med normal kroppsvikt i medelåldern, det vill säga ett BMI på under 25, hade mellan 19 och 22 procent högre risk att drabbas av hjärtsvikt i livet. Bland de som i medelåldern hade ett BMI mellan 25 och 30 var risken mellan 24 och 27 procent högre – bland de som hade fetma (BMI över 30) var risken 29 procent högre. Mer än hälften av alla hjärtsviktsfall i studien inträffade under de sista 10 åren av den 35 år långa uppföljningen.
 
– Eftersom resultaten har justerats för andra riskfaktorer som ålder, rökning, socioekonomiskt status och fysisk aktivitet kan vi med säkerhet säga att det finns ett samband mellan övervikt i medelåldern och senare hjärtsvikt. Resultaten understryker vikten av ett aktivt folkhälsoarbete för att förebygga övervikt och fetma i befolkningen, säger Lena Björck, forskare vid Sahlgrenska akademin.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel