Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/13/2015

Tarmbakterier viktiga för att kosten ska få effekt

En ny svensk studie visar att kost och tarmbakterier är mer förknippade än vi tidigare trott.
 
Tarmbakterier viktiga för att kosten ska få effekt
I studien såg man att de personer som fick en bättre blodsocker balans av att äta bröd med kornkärnor även hade en annan balans i tarmfloran.
 
Kosten är ett viktigt verktyg för att förbättra ämnesomsättningen hos människor, men har också en stor påverkan på tarmfloran. Tidigare studier vid Sahlgrenska akademin har visat att tarmfloran är förändrad vid ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar som till exempel typ 2 diabetes, samt att tarmfloran är en faktor som kan bidra till fetma, diabetes och hjärtkärlsjukdom.
 
I den aktuella studien fick 39 försökspersoner under tre dagar äta bröd gjort på kornkärnor, och efter ett uppehåll därefter ett kontrollbröd på vitt vetemjöl. Försöken visade att kornbröd resulterade i bättre kontroll av blodsockret, men vissa individer svarade bättre och andra inte alls på kosten.
 
De som svarade på kornbrödsdieten hade en ökad proportion av en grupp med bakterier, Prevotella, som tidigare visat sig vara kopplad till högt fiberintag, jämfört med de personer som inte svarade på kornbrödsdieten.
 
Genom att överföra tarmfloran från dessa individer till bakteriefria möss kunde forskargruppen klargöra att den förändrade tarmfloran bidrog till de goda effekterna av kornkärnebrödet.
 
– Våra fynd visar tydligt på hur viktigt samspelet mellan tarmfloran och dieten är för att förstå vår ämnesomsättning i hälsa och sjukdom. Resultatet kan bidra till att förklara varför vi svarar så individuellt på olika kostbehandlingar, säger professor Fredrik Bäckhed vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
 
Forskarna planerar nu ytterligare studier med förhoppningen att kunna bekräfta att tarmfloran kan identifiera vilka individer som svarar på en specifik kost.
 
– Våra resultat visar även att tillsatsen av Prevotella förbättrar blodsockerkontrollen i möss, om de samtidigt får en fiberrik kost. Det kan leda till en kombinationsprodukt med Prevotella och fibrer från kornkärnor, säger Fredrik Bäckhed vid Sahlgrenska akademin.
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel