Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/21/2016

Paleokost inget för överviktiga med prediabetes

En australiensisk studie visar att paleodieten kan få motsatt effekt för överviktiga soffpotatisar med prediabetes.
 
Paleokost inget för överviktiga med prediabetes
Forskarna ville se om en fettrik och kolhydratfattig kost kan gynna hälsan hos överviktiga med pre-diabetes.
 
Studien gjordes på överviktiga möss med pre-diabetes symtom som delades in i två grupper. Den ena gruppen fick Paleokost medan den andra fick normal kost. Mössen i paleogruppen ökade sitt fettinnehåll till 60 procent medan kolhydratinnehållet minskades till 20 procent.
 
Efter åtta veckor hade paleogruppen ökat i vikt och försämrat sin glukosintolerans. Deras insulinnivåer hade också ökat. Deras fettmassa hade fördubblats från två till nästan fyra procent.
 
- För att sätta det i perspektiv, för en 100 kilos person motsvarar studien en fettökning på 15 kilo under två månader. Det är en extrem viktökning. Den kolhydratfattiga och fettrika kosten blir allt mer populär, men det finns inga vetenskapliga bevis för att dessa dieter fungerar. I själva verket, om du sätter en inaktiv individ på denna typ av diet är risken att personen kommer gå upp i vikt, säger prof Andrikopoulos, ordförande i Australian Diabetes Society och en av forskarna bakom studien.
 
Forskarna menar att en viktökning som denna leder till komplikationer som högt blodtryck, ökad risk för ångest och depression samt artrit. Man såg även en risk för dem som redan är överviktiga att de skulle gå från prediabetes till diabetes typ 2 med denna kost.
 
- Vi får höra att det är bra att äta noll kolhydrater och massor av fett med Paleokost. Vår modell försökte efterlikna det, men vi såg inte några förbättringar varken i vikt eller symtom. I själva verket blev de sämre. Kärnpunkten är att det inte är bra att äta för mycket fett, avslutar prof Andrikopoulos.
 
Han rekommenderar istället Medelhavsdieten för överviktiga personer med pre-diabetes eller diabetes typ 2. Medelhavsdieten innehåller hälsosamt fett i form av olivolja, fet fisk samt baljväxer, grönsaker och frukt.
 
 
Fakta:
 
Vad är prediabetes
Prediabetes är förstadium till diabetes typ 2. Kroppen kan fortfarande ta hand om blodsockret men inte lika effektivt som innan.
 
Genom att mäta blodsockerhalten i blodet kan man få en bild av hur bra kroppen kan ta hand om blodsockret. Om man ligger mellan 6-7 mmol/l vid flera tillfällen så kan man säga att man har prediabetes. Gränsen för diabetes typ 2 går vid 7 mmol/l. En diagnos fastställs efter flera mätningar av blodsockerhalten. Du kan kontakta din vårdcentral för att göra en mätning av blodsockret.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel