Skribent: Kristina Nordqvist
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/11/2003
Uppdaterad: 3/1/2007

Atkinsdieten

Frossa i bacon, smör och kött och gå ändå ner i vikt. Det låter för bra för att vara sant, och det är det också. Priset för viktnedgång med Atkinsmetoden kan bli njurproblem, hjärt-kärlsjukdom och i värsta fall döden. Trots riskerna är Atkinsdieten mer populär än någonsin, hollywoodstjärnor som Jennifer Aniston och Renee Zellwegger fungerar som dietens reklampelare och lockar fler och fler i fällan.
 
Atkinsmetoden är ingen nyhet utan lanserades som bantningsmetod redan på 70-talet. Utan någon vetenskaplig grund och med säljsuccé som främsta drivkraft introducerande doktor Robert Atkins sina häpnadsväckande bantningsnyheter. ”Sluta räkna kalorier”, ”Ät fett och kött istället för frukt och grönsaker” och ”Banta utan hunger” var några av de budskap som doktor Atkins förespråkade. Det gav effekt, Atkins bantningsbok blev en bibel och han fick stor uppmärksamhet i media.
 
Tills bakslaget kom. Flera brittiska läkare reagerade på Atkinsdieten och slog larm om att den kunde vara farlig. Hjärt-kärlsjukdom ansågs då vara det största hotet. Bacon, ost och smör, som är några av de livsmedel som Atkins rekommenderar, innehåller mycket mättat fett.
 
I för stora mängder kan de orsaka höga blodfettsvärden och blodpropp. Anhängare av Atkinsmetoden tänkte om och dieten blev smutskastad istället för prisad.
 
Revansch trots nya faror
Efter att ha varit glömd och begraven i trettio år har Atkinsmetoden plötsligt återuppstått. Det började med att doktor Atkins gav ut en nyupplaga av sin bok ”The Atkins Diet Revolution” 1992 som blev en försäljningssuccé. 15 miljoner sålda böcker över hela världen resulterade i uppföljaren ”The new Atkins diet”. Den senaste boken hamnade så högt på bästsäljarlistan att bara Harry Potter sålde bättre.
 
Detta trots att Atkins böcker inte har ändrat budskap sedan 70-talet. Det är fortfarande mindre kolhydrater till fördel för mer protein och mer fett i kosten som gäller. Och det är fortfarande samma risker som följer i Atkinsdietens fotspår. Dessutom har forskare upptäckt nya faror med metoden. Svenska läkare, som Stephan Rössner varnar för leverskador och njurproblem. De som är njursjuka kan dö av Atkinsdieten och brittiska forskare har upptäckt att risken för njursten fördubblas hos unga kvinnor om de äter enligt Atkinsmetoden.
 
Wulf Becker är nutritionist på Livsmedelsverket och menar att Atkinsdietens höga proteininnehåll kan innebära risk för benskörhet.
– Atkinsdietens innehåll av höga mängder kött och mjölkprodukter innebär att man får i sig mer än dubbelt så mycket protein som man behöver. Ett så högt proteinintag kan öka kalciumförlusterna med urinen vilket i sin tur kan leda till benförluster på lång sikt, säger Wulf Becker.
 
16-årig flicka dog
Det har visat sig att Atkinsdieten mest extrema biverkning kan vara döden. En 16-årig flicka från Missouri i USA dog då hon testade Atkinsdieten. Det var den amerikanska läkartidsskriften Southern Medical Journal som avslöjade det tragiska dödsfallet i somras. Flickan hade visserligen missuppfattat Atkins budskap något och efter att ha livnärt sig på enbart kött och fisk i två veckor antogs hon ha dött av hjärtstillestånd.
 
Tidsskriften skriver visserligen ingenting om bakgrundsfaktorer, det kan hända att flickan till exempel led av en ätstörning och att det var den egentliga dödsorsaken. Oavsett Atkinsdietens roll i dramat så finns det tydliga belägg för att dieter med lågt kolhydratinnehåll och extrema protein och/eller fettnivåer kan innebära allvarliga hälsorisker. Även om huvudorsaken till den 16-åriga flickans död inte är klarlagd menar näringsexperter att det aldrig är bra att laborera kraftigt med kroppens intag av näringsämnen.
 
Lurade hollywoodstjärnor
Trots varningar och dödsfall fortsätter bantare runt om i världen att följa Dr Atkins råd. Varianter på metoden har utvecklats, Montignacmetoden, The Zone Diet och Sugarbusters är alla inspirerade av Atkins kolhydratsförbud och har snabbt dragit till sig många anhängare. Jennifer Aniston, Geri Halliwell och Renee Zellweger är bara några av de Hollywoodstjärnor som har testat Atkinsmetoden och kanske lockar deras nedbantade kroppar fler och fler att göra likadant.
 
Som med alla bantningsmetoder fungerar det oftast till en början. Kilona rasar de första veckorna och de som använder sig av dieten blir glada över att ha hittat en snabb väg till viktminskning. Men eftersom kroppen ställer om sin ämnesomsättning kommer kilona lika snabbt tillbaka. Den låga ämnesomsättningen gör så att fettförbränningen går ner på sparlåga och då blir det dessutom lätt att lägga på sig flera extrakilon.
 
Håller inte i längden
En annan anledning till att det är svårt att få Atkinsdieten eller andra bantningsmetoder att fungera långsiktigt är att det är svårt hålla sig till extrema matvanor. Ägg och bacon till frukost och stora biffar med bara lite lätt sallad till lunch kanske låter intressant till en början men efter ett par månader kan till och med den mest ivriga köttälskare börja tröttna.
 
För en långsiktig viktminskning krävs självdisciplin oavsett matval. Men varför göra valet svårare genom att välja mat som efter ett tag smakar pest och pina? Då är det smartare att välja rätt från början. Den snabba viktminskningen kanske uteblir men resultatet håller längre, förhoppningsvis livet ut.
 
Vetenskaplig undersökning
Det har gjorts en stor vetenskaplig undersökning om Atkinsdieten. Den amerikanska, ansedda läkartidsskriften ”New England Journal of Medicine” utförde en studie där de jämförde viktförändring hos personer som testade Atkinsdieten med personer som åt en traditionell energi- och fettreducerad kost. Studien pågick i ett år och man undersökte 63 kraftigt överviktiga testpersoner med en medelvikt på 100-150 kilo.
 
Överhuvudtaget var viktminskningen blygsam i båda grupperna. De som hade ätit enligt Atkinsmetoden hade minskat mer i vikt jämfört med övriga testpersoner, men bara under de sex första månaderna. Efter ett år fanns det ingen skillnad mellan grupperna.
 
Balans viktig
Forskarna i Atkinsstudien har kommenterat svårigheten med att åstadkomma en långsiktig lösning för viktminskning. Läkarna i studien skriver också att det var svårt att kontrollera i vilken mån testpersonerna faktiskt följde råden och ändrade sina matvanor. De tror att en del av deltagarna måste ha struntat i att rapportera vad de åt och drack, annars borde viktminskningen ha varit betydligt större.
 
Wulf Becker tycker att studien klart och tydligt visar att det inte finns några belägg för att Atkinsdieten fungerar på lång sikt.
– Det finns överhuvudtaget inga studier som visar att kroppen selektivt bränner mer fett på en kolhydratreducerad kost jämfört med andra lågkaloridieter, säger Wulf Becker.
 
Han menar också att en viktig slutsats i Atkins-undersökningen är att det är svårt att gå ner i vikt genom att enbart ändra sina matvanor. Istället är balansen av en varierad kost i kombination med regelbunden motion lösningen.
 
Dietisten utvärderar
Anna Olsson är talesperson för Dietisternas riksförbund. Hon tycker att Atkins riskfyllda metod innebär flera allvarliga brister.
 
Atkins förespråkar ett omvänt kostbudskap med mer fett och mindre kolhydrater. Vad tycker du om det?
– Enligt svenska näringsrekommendationer bör friska människor äta max 30 energiprocent fett och 55-60 energiprocent kolhydrater, vilket innebär att de flesta ska minska på mängden fett och äta mer frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Detta grundar sig på vetenskapliga studier som visar att denna fördelning är bra för att hålla sin vikt, förebygga sjukdomar och få i sig rätt mängd av olika näringsämnen. Att rekommendera ett intag av mer fett kan ha katastrofala följder med lidande som resultat.
 
Vad händer om vi drastiskt drar ner på matens innehåll av kolhydrater? Kan vi då gå miste om viktiga näringsämnen?
– Om man äter för lite kolhydratrika livsmedel som till exempel grönsaker, frukt, potatis och pasta så går man miste om viktiga vitaminer, mineraler och skyddande ämnen som alla har en viktig funktion för att kroppen ska fungera. Grönsaker och frukt förebygger dessutom sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och fetma, därför bör man äta frukt och grönt regelbundet.
 
Atkins lovar att om man håller sig till hans diet kan man slippa hungerskänslor eftersom protein och fett mättar bättre än kolhydrater. Stämmer det?
– Långsamma kolhydrater som finns i till exempel fullkornsprodukter, frukt och grönsaker stannar kvar längre i magen och kan på så sätt ge en längre mättnadskänsla. Samma sak gäller för mat som innehåller mycket fett. Långsamma kolhydrater ger till skillnad från fett lite kalorier och är därför ett bättre val för en framgångsrik viktnedgång.
 
Atkins menar att grädde, smör och bacon är okej att äta. Men innehåller inte den typen av mat väldigt mycket mättat fett? Vilka effekter kan det ge?
– Grädde, smör och bacon är okej att äta ibland men inte för att det är nyttigt och hjälper dig att gå ner i vikt. Dessa livsmedel innehåller mycket fett och framförallt mättat fett. För mycket mättat fett höjer kolesterolet och kan resultera i hjärtinfarkt. En annan effekt är såklart övervikt. 2,5 miljoner överviktiga barn och vuxna finns i Sverige idag och för mycket fett i maten är en av orsakerna till detta.
 
Finns det fler risker med Atkinsdieten?
– Förutom risk för hjärt-kärlsjukdom, lever och njurskador gör den minskade mängden kolhydrater att man förlorar flera viktiga näringsämnen. Det kan i sin tur resultera i trötthet och dåligt humör.
Folsyra är ett exempel på en viktig vitamin för gravida och som förebygger ryggmärgsbråck hos fostret. Folsyra finns främst i grönsaker som Atkins förkastar i sin diet.
Det finns också risk för att drabbas av förstoppning och magproblem genom att utesluta kolhydratrika livsmedel med mycket kostfiber som annars håller magen i form.
 
Vilka är dina bästa råd för viktminskning?
– Eftersom alla har ett individuellt behov av olika näringsämnen och eftersom vi lever olika liv så skiljer mina kostråd sig från person till person. Några viktiga grundpelare för de flesta friska vuxna är att äta rikligt med frukt och grönt, försök komma upp i ett halvt kilo om dagen. Att äta regelbundet och lära sig laga riktigt god, bra mat som du mår bra av är också viktigt. Jag vill förkasta myten om att nyttig mat är äcklig och hoppas att folk istället kan upptäcka motsatsen.
 
Fakta:
Mat enligt Atkins
Du får äta: Kött, fisk, vissa grönsaker, ägg och feta mjölkprodukter.
 
Du får INTE äta: Potatis, pasta, ris, bröd och frukt.
 
Så kan en dags meny se ut:
 
Frukost: Äggröra på 2-3 ägg och sex skivor stekt bacon.
 
Lunch: En stor biff med riven parmesanost serverad till lite isbergssallad, svamp, lök och selleri.
 
Middag: Fem kycklingvingar med två selleristjälkar, lite gröna bönor och gurka toppad med en stor klick ranchdressing.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
5/19/2013 9:59:14 PM - Joakim gustavsson
Vissa saker stämmer inte!
Det var många saker i artikeln som inte stämde,
Atkins går ut på att man visst får äta grönsaker,
Atkins säger aldrig att man ska frossa
i fett,
dessutom står det klart och tydligt att man ska utesluta kolhydrater bara i början av dieten!
bara så länge så att fettet i kroppen börjar användas som energi, sen inom några veckor ska man sakta börja med kolhydrater igen!
Dom som påstås ha dött av denna diet måste gjort något fel...med all respekt! eller påbörjat dieten för plötsligt... man kan dö av mycket saker här i livet om man inte är försiktig! inga plötsliga förändringar! det gäller att lyssna på sin kropp!
Jag har kört med atkins diet trots att jag har vissa problem med hjärta och kärl, och jag tränar dessutom ganska hårt...
Jag känner mig aldrig så frisk, pigg och snygg som när jag har rensat kroppen från fett med hjälp av Atkins diet! PÅ ett sunt vis så kroppen hinner med dvs!
Och jag frossar absolut inte i mättat fett under dieten, det är bara mera ok att kunna äta fet fisk speciellt, men även höja fett-halten något på annat kött tex som jag annars äter näst intill fettfritt.
 
5/19/2013 9:57:43 PM - Joakim gustavsson
Vissa saker stämmer inte!
Det var många saker i artikeln som inte stämde,
Atkins går ut på att man visst får äta grönsaker,
Atkins säger aldrig att man ska
 
5/19/2013 9:56:01 PM - Joakim gustavsson
Vissa saker stämmer inte!
Det var många saker i artikeln som inte stämde,
Atkins går ut på att man visst får äta grönsaker,
Atkins säger aldrig att man ska frossa
i fett,
dessutom står det klart och tydligt att man ska utesluta kolhydrater bara i början av dieten!
bara så länge så att fettet i kroppen börjar användas som energi, sen inom några veckor ska man sakta börja med kolhydrater igen!
Dom som påstås ha dött av denna diet måste gjort något fel...med all respekt! eller påbörjat dieten för plötsligt... man kan dö av mycket saker här i livet om man inte är försiktig! inga plötsliga förändringar! det gäller att lyssna på sin kropp!
Jag har kört med atkins diet trots att jag har vissa problem med hjärta och kärl, och jag tränar dessutom ganska hårt...
Jag känner mig aldrig så frisk, pigg och snygg som när jag har
 
5/19/2013 9:54:39 PM - Joakim gustavsson
Vissa saker stämmer inte!
Det var många saker i artikeln som inte stämde,
Atkins går ut på att man visst får äta grönsaker,
Atkins säger aldrig att man ska
 
5/19/2013 9:52:20 PM - Joakim gustavsson
Vissa saker stämmer inte!
Det var många saker i artikeln som inte stämde,
Atkins går ut på att man visst får äta grönsaker,
Atkins säger aldrig att man ska
 
5/22/2012 11:21:59 AM - Emma, gastronom
kolhydrater är inte farligt.
Det är fel att säga att det ena eller det andra näringsämnet eller energiformen är farlig. Det är enbart mängden som bestämmer om din mat är skadlig eller nyttig. Livsmedelsverket förespråkar ett kolhydratintag, men också ett fettintag. En viss del av energin bör komma från kolhydrater, en viss del från fett och en viss del från protein. Sedan finns det några energikällor som blir farliga även i mycket små mängder - t.ex. transfett och alkohol. Där har slv inget rekommenderat dagligt intag, utan istället ett högsta dagsintag i e%.
Svenska näringsrekommendationer ger inte ut dåliga råd. De ger ut råd som ska kunna räknas som allmängiltiga för hela sveriges befolkning. Sedan är allas kroppar olika. En del tål mer, andra tål mindre av respektive näringsämnen och energiformer. Det gäller att hitta sin egen balans och skapa vanor som främjar långvarig hälsa. Men använd förnuftet - och ja, lagom är definitivt bäst!
 
2/8/2012 7:00:07 PM - Kalle
Läkare = gud
Det är lite rörande att höra hur folk tror på fullaste allvar att läkarna är några typer av minigudar och det som de förespråkar är såklart rätt och riktigt. Oavsett om man är för eller emot så bör man förstå att läkare inte är de som är bäst insatta i näringslära. Jag skulle hellre lyssna på en biomedicinare, mikrobiolog eller dietist. Forskning är det viktiga inte vad en läkare säger, och var säker på det alla läkare är inte så insatta som man kan tro.
 
1/3/2011 5:18:37 PM - Rebecca
Fett - skadligt
Fan va trött man blir!
En vän till min familj höll på med Atknismetoden i nästan ett år och gick ner jättemycket i vikt. Han mådde hur bra som helst. Han var 45 år gammal och berättade att han ibland kände sig som 25. Jättekul tyckte vi. Dock saknade han potatisen och pastan och började successivt skära ner på fettet.
En dag kom hans dotter hem och hittade honom död på soffan. Orsak? Allt fett hade pluggat igen aortan och hjärtat hade då inte fått tillräckligt med blod. Förutom det hade dessutom hans njurar tagit allvarlig skada av allt fett.
Detta är bara bevis på hur farligt det kan vara att helt hänge sig åt denna metod! Jag tvivlar inte på att den fungerar som bantningsmetod eller att man kan känna sig friskare. Men jag anser att min vän är bevis nog för att Atkins kan vara farligt. Han dog bar 45 år och fick aldrig träffa sitt barnbarn som föddes bara några år efter hans död! Tänk bara om han hade valt att börja motionera och förbränna mer än han satte i sig... Då hade han förmodligen levt idag...
 
5/28/2010 3:24:15 AM - sissavearse-web
Tack for intressant information
 
4/10/2010 9:04:44 PM - Karolina
Ursäkta?
För det första! FROSSA??????
NEJ!! Dr. Atkins har aldrig sagt att det ska frossas! Fettet och proteinet du sätter i dig ska fungera som kroppens bränsle istället för kolhydraterna. Tex...om du äter en måltid pasta och 2 mackor så förbränner kroppen det direkt och låter fettet vara kvar i kroppen och fettet i sin tur bildar då celluiter, ökar kolesterolvärdet, ökar mängden blodfetter skapar kärlkramp samt bygger på halten av fetma mm Alltså..så länge du stoppar i dig stora mängder kolhydrater så kan du räkna med att behöva utesluta allt fett öht eftersom kolhydraterna hindrar fettet från att lämna kroppen. Atkins förmedlar Ketos som innebär att fettet och proteinet ska fungera som bränslekälla istället för kolhydraterna. En metabolisk process där fettet konverteras till energi!!!!!
 
2/7/2010 9:44:05 PM - Sonja
LCHF Atkins o annat skit
Jag blir så trött på era fanatiska idéer. vet ni att veganer lever längre än köttätare.
Lagom är bäst
 
2/7/2010 7:29:59 PM - charlotte
fett är super för hälsan
vilken bullshit! hah, herre jesus amalia. jag har levt på mättat fett, kött, fisk, ägg, grönsaker i ett år nu och jag har aldrig varit så frisk som nu. mina förkylningar som jag hade titt som tätt har försvunnit, mitt blodtryck har blivit ännu lägre, jag kan träna och återhämta mig mycket bättre på lchf/atkins än att äta en kost rik på kolhydrater. numera finns det många läkare som förespråkar en kost rik på fett, mättat fett och mindre kolhydrater. det måste väl ändå säga något, dessutom var det ingen läkare som fick mig att äta mer fett och mindre kollisar, det var på grund av min nyfikenhet och envishet att bli frisk och slippa ha låga järnvärden, eksem, vara förkyld jämt som gjorde att jag plöjde internet och till slut började tänka efter själv, vad som är LOGISKT att äta för människokroppen, det är det bästa jag någonsin gjort. att börja lyssna på min inre röst och den hjälpte mig. googla på annika dahlqvist och andreas eenfeldt, de är läkare och förespråkar en kost rik på fett, mättat fett och fattig på kolhydrater. de är ena riktiga stjärnor i det här samhället som vågar gå emot strömen, läkemedelsindustrin, etablissemanget ... så, till alla - tänk logiskt, tänk själva.
 
9/29/2009 4:53:50 PM - Emma 1
Suntförnuft
Ät lagom av allt och rör på dig vad är felet??
 
4/20/2009 8:45:26 AM - NN
Mättat fett är inte farligt för hälsan
Jag rekommenderar alla att läsa Gary Taubes "Good Calories, Bad Calories" från 2007. Det är en mycket detaljerad beskrivning (400+ sidor, 1600 vetenskapliga referenser) av forskningen från 1950-talet fram till nutid om sambandet mellan fett, kolhydrater och västerländska sjukdomar. "Bevisen" för att mättat fett skulle vara farligt visar sig vara mycket svaga, för att inte säga obefintliga (i synnerhet för kvinnor). Taubes förklarar också hur det trots detta kom sig att det mättade fettet fick skulden, istället för de raffinerade kolhydraterna (socker, vitt mjöl) som är den verkliga boven. Läs, lägg om din kost, och lev längre. Den kunskap som dietister vanligen rapar upp är gammal skåpmat som inte alls är aktuell längre. Att hänvisa till "höjt kolesterol" i allmänhet är skrämmande låg nivå. Det är blodfettspartiklarnas storlek som är viktig, inte det totala kolesterolet. För kvinnor kan det till och med vara skadligt att försöka sänka det totala kolesterolet.
 
3/25/2009 8:24:43 AM - Nanna
FAKTA
Om ni studerar t ex. Atkins böcker upptäcker ni att han inte alls säger att alla måste äta t ex. mjölkprodukter. Många är ju intolleranta, han uppmuntrar läsaren att ta bort alla allergen och triggers. Sedan är böckerna fyllda med seriös forskning. De som har alvarliga under eller över ätande störningar de kan ju inte en kost hjälpa. De måste få hjälp av t ex. OA- overeaters anonymous eller ngt AA - liknande program. De är ju själsligt sjuka o kan inte skilja på sanning eller lögn. De är Kraftlösa mot att äta sunt. Jag är själv vete, socker och snabbkolhydrats fri idag och har tillfrisknat från manin att äta tvångsmässigt. /N
 
11/9/2008 5:18:57 PM - apsatan
que?
utan vetenskaplig grund?
 
rah! läs boken innan du börjar skriva din lilla pro viktväktardietisk
 
11/9/2008 5:17:55 PM - apsatan
que?
Frossa?
 
Läs på innan du skriver något.
 
8/12/2008 12:07:12 AM - Guru!
Balans!
Att man inte får äta kolhydrater i Atkinsdieten är skitsnack. I den s.k Inledningsfasen som man börjar med så utesluts så gott som alla kolhydrater. Men detta är bara temporärt, sedan börjar man införa mer och mer kolhydrater i resterande 3 faser. I underhållsfasen står det klart och tydligt att det är din kolhydratjämnvikt som avgör hur mycket kolhydrater du kan äta. Det betyder alltså att kan jag äta en portion pasta om dagen utan att gå upp i vikt, så är det tillåtet. Men då måste jag dra ner på fettet. Som viktminsking kan jag av egen erfarenhet säga att det fungerar jätte bra. En balanserad kost med motion är det som jag tror på i slutändan.
 
5/12/2008 10:07:13 AM - Kenja
Motion
Oavsett om du följer en diet eller inte så bör du motionera. Motion gör oss gladare, starkare och ger mer ork. Så blir vi snyggare också...
 
5/11/2008 9:18:13 PM - anonym
:)
ska man öka motion eller något när man följer dieten?
 
tack för svar !
 
4/27/2008 10:13:34 AM - em
haha rapparkalja
Det märks ju att du är heöt ute och cyklar. Det inns forskningsresultat som visar att mättat fett är Farligt. Vidga dina vyer och in på Pubmed och läs. läs inte bara vad atkins säger, klart han skippar det snacket. Gaser i magen tyder på att bakterierna där mår bra. inte att man inte tål vad man äter. läs på lite mer innan du öppnar käften nästa gång!
 
4/25/2008 6:48:51 AM - Helena
Sunt förnuft är bra
Egentligen handlar vårt välmående om vad våra kroppar är byggda för. Människan är främst en allätare. Människokroppen har inte utvecklats i samma takt som livsmedelsindustrin, alltså är vi inte byggda för att livnära oss på varken bearnaisesås eller pulverpotatismos! Tänk om vi strövade fritt i skog och mark. Vad är det vi skulle få i oss då? Att försöka komma så nära det tillståndet som möjligt, med långa turer till fots där fokus ligger på att söka föda, och sedan äta allt ätbart man kommer över. Det kan väl inte vara en slump att människor som rör på sig varje dag och äter en allsidig kost på rena råvaror mår ganska bra?
 
2/28/2008 2:21:54 PM - Evin
fakta är bra
Hej,
Jag har tillämpat Atkinsdieten och gick ner i vikt c:a 9 kg i två månader.
Har under tiden läst alla artiklar och (nästan) alla böcker om Atkins.
Mitt erfarenhet säger så här:
Hitta din egen metod! Det gjorde jag! Atkins hjälpte mig lite på vägen men så mycket fet och mindre kolhydrater-är enligt min uppfattning inte bra!
Kolhydrater som finns i frukt/grönsaker/fullkorn och rotfrukter får man ej gå miste om!
Jag blandar/varierar min bantning med stenåldersdieten och GI.
Även om jag gick så mycket ner i vikt med Atkins och mår bättre så rekommenderar jag INTE detta för ngn annan!
Man ska inte låta sin kropp lyda av en nästan fundemental handling och tänk vad psyket går genom!
Bästa är: Motion,grönsaker,frukt och fisk/fågel!
experiment!
 
1/28/2008 7:57:46 PM - Emma
TACK:)
Denna artikel hjälpte mig jättemkt i mitt skolprojekt:) det var bara en fråga jag inte fick svar på dock.
 
tack:)
 
12/30/2007 5:16:16 PM - Anders Anderson
Rent skitsnack
Hela artikeln är influerad av socialstyrelsens skitsnack om fetters farlighet. Fett är inte alls farligt, det är därimot kolhydrater.
Jag slutade helt med kolhydrater för 6 månader sedan och har gått ner 14 kg. Jag har inte mått så här bra sedan jag var tonåring.
Jag äter mycket fett av alla de slag och bara går ner i vikt, egendomligt men sant.
 
9/24/2007 6:25:04 PM - suzuki
Rappakalja
Väldans vilken rappakalja. Finns överhuvudtaget inga forskningsresultat som entydigt visar att mättat fett skulle vara farligt. Visst skiter man mindre när man äter low carb. Men varför skulle det vara dåligt? Gaser i magen tyder ju på att man äter något man inte tål. Slutar man med kolhydrater försvinner problemet över natten.
 
3/1/2007 6:44:22 PM - Fredrik
Bra!
Jättebra artikel! Den hjälpte mig verkligen med mitt skolprojekt :)
 
8/27/2006 10:49:43 AM - Klas
?
Varför lägrar kroppen sina fettdepåer som mättat fett och använder det som reservnäring om det är farligt?
 
Kommentera denna artikel