Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/1/2008

Jojo-bantning förkortar livet

En studie på djur visar att bantning som följs av överätande leder till kortare livslängd. Forskarna menar att man kan applicera studien på människor och då särskilt på barn och tonåringar.
 
Jojo-bantning förkortar livet
Forskare vid Glasgow universitet har studerat tillväxt, reproduktion och livslängd på fiskar. Hälften av fiskarna fick samma mängd mat varje dag medan den andra gruppen genomgick perioder av svält och därefter perioder av överätande.
 
Trots att dom fiskar som jojo-bantade inte tycktes åldras snabbare så dog de tidigare. Deras livslängd förkortades med i snitt 25 procent jämfört med de som åt samma mängd mat varje dag.
 
- Om vi ska applicera studien på människor så berörs troligen barn och tonåringar mest, eftersom de fortfarande växer. Man ska vara medveten om att det handlar om extrema svängningar i kosten för att det ska påverka livslängden. Det handlar inte bara om att hoppa över lunchen någon gång. Däremot finns risker om man under flera veckor svälter sig för att sedan under flera veckor vräka i sig mat, säger en av forskarna till BBC News.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
12/6/2009 11:37:08 AM - Maja
Källa
Vilken artikel??? Ni måste ju skriva ut vilken artikel det är. Ser väldigt oproffessionellt ut.
 
6/18/2009 1:38:28 AM - Bubblan
Anorexia
Hur är det med ungdommar som har haft anorexia och sen börjat äta normalt?
 
Kommentera denna artikel