Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/20/2012

Har du svårt att gå ner i vikt? Skyll på dina fettceller

På åtta år har du bytt ut hälften av dina fettceller, men du kan aldrig bli av med dom för gott. Även om du går ner i vikt så behåller du det antal fettceller du fått som barn.
 
Har du svårt att gå ner i vikt Skyll på dina fettceller
En studie vid Karolinska institutet visar att det antal fettceller du får som barn behåller du resten av livet. De fettceller du har som vuxen kan aldrig försvinna även om du går ner kraftigt i vikt. Fettcellerna krymper men är fortfarande desamma i antal.
 
Tidigare har man trott att fettvävnaden hos vuxna kan öka bara genom att redan befintliga fettceller ökar sitt fettinnehåll och därmed sin cellstorlek. Men istället är det så att de fettceller du har bryts ner och nybildas kontinuerligt.
 
– Antalet är konstant eftersom 10 procent av kroppens fettceller varje år bryts ner genom celldöd. Med andra ord balanseras nybildning av fettceller mot nedbrytning av gamla fettceller, säger Peter Arner, professor vid Institutionen för medicin i Huddinge och en av forskarna bakom studien.
 
För att nå fram till sina resultat har forskarna mätt hur mycket radioaktivitet i atmosfären som byggs in i fettcellernas arvsmassa (DNA). På så sätt kunde de avgöra fettcellernas ålder hos enskilda individer.
 
Dessutom kunde de bestämma sambandet mellan storleken av fettceller och den totala fettvävsmängden hos ett mycket stort antal individer med varierande kroppsvikt.
 
Studien visar också att feta omsätter dubbelt så mycket fettceller som smala. Även om de feta bantar så påverkas inte omsättningshastigheten. Antalet fettceller är konstant oavsett om man är smal eller fet.
 
– Resultaten kan åtminstone delvis förklara varför det är så svårt att hålla nere vikten efter bantning. De nybildade fettcellerna behöver snabbt fyllas på med fett, därmed ökar risken för att man går upp i vikt igen, säger Peter Arner.
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
8/19/2015 9:34:32 PM - Anette
Frysa fettceller?
Jag undrar? Kan man frysa bort fettceller? Så att de försvinner? Förstörs? Dör? Att kroppen för ut dem den vanliga vägen efter frysbehandling?
 
Kommentera denna artikel