Skribent: Kicki Blom
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/1/2004

Ulrika - lätt och smärtfri

– Man har inte bra självförtroende när man väger över 100 kilo, det går inte att säga att man trivs med sig själv då, säger Ulrika Törnqvist, 34 år och nagelteknolog. Idag känner jag mig mer attraktiv och jag märker att jag utstrålar glädje.
 
Ulrika - lätt och smärtfriulrikafore_104

ulrikamodell_104

Efter två graviditeter med stor viktuppgång och ett smärtsamt diskbråck fick det vara nog. Ulrika var tvungen att ta tag i sina nära 35 kilos övervikt.
– Jag hade så ont i ryggen att jag kröp upp för trappan och tvingades sova sittande under två års tid. Det gick inte längre. När jag sedan fick se ett kort på mig själv i sommarkläder, ja då började beslutet ta form. Jag gick under hela graviditeten och laddade, och en tid efter att min son hade kommit var det dags.
 
Hon började så smått att lägga om matvanorna och att sätta upp små delmål om tre kilo i taget.
– Jag drömde inte ens om att jag skulle gå ner så här mycket! Förutom att jag gått från storlek 52 till 38/40 så är den absolut största vinsten att jag mår så mycket bättre fysiskt. Det är bara ett litet diskbråck jag har, troligen fick jag det med den första graviditetens viktuppgång på 30 kilo. Nu känner jag knappt av det.
 
Bytt dåliga vanor
Ulrika menar att det tar tid att förändra sina matvanor, och att det måste få ta tid om det ska bli ett bestående resultat.
– Jag är uppväxt med O´boy och limpa till frukost och husmanskost som fläsk och potatis med löksås till middag. På sin höjd serverades det gurka och tomat till, för det bara var så då. Man hade inte den medvetenheten om kost som finns idag. Sedan tonåren har jag varit mullig och jojobantat fram och tillbaka. När jag sedan träffade min man gick jag upp en hel del, och det är ju inte helt ovanligt, skrattar Ulrika. Och under graviditeterna gick jag och smååt dåligt hela tiden
 
Det är det slut med nuförtiden. Nu dignar måltiderna av grönsaker, och det förekommer ingen onyttig färdigmat i familjens kök.
– Jag har hela tiden lagat och serverat den övriga familjen samma mat som jag själv ätit, med den skillnaden att jag tagit mindre. Min man tycker också om att laga mat så det har blivit en bra vana att laga all mat själva, och inte köpa färdigt som man inte vet vad det är i.
 
Rör på sig
Det har varit viktigt för Ulrika att tala tyst om viktminskningen inför sina barn. Dottern som är 6,5 år börjar bli medveten om sin kropp och ska inte få för sig att börja manipulera sina matvanor.
– Jag har hela tiden betonat hur bra det är att äta nyttigt, att äta sånt som är bra och snällt för kroppen.
 
Det har blivit andra vänligheter för kroppen också. I takt med att kilona försvunnit har promenadstegens antal ökat. Ulrika går numera mycket och har till och med provat på power yoga.
– Det var kul men lite för mycket att koordinera för mig, skrattar Ulrika. Jag har tänkt börja simma istället.
För att visa sig i badkläder är inte längre ett stort problem för Ulrika. Nej, nu är det slut med att gömma sig i tältliknande kläder på stranden.
 
Som att vara naken
För första gången som vuxen hade Ulrika bikini på sig på semestern i Frankrike i somras.
– Det kändes ju som att gå naken, säger Ulrika och ser lite förfärad ut. Nu när jag börjat vänja mig så ska jag köpa några till bikinis nästa sommar.
 
Och för så många andra som går ner i vikt kommer den stora klädrevolutionen när kilona börjat försvinna. Ulrika har slängt alla sina gamla kläder och börjat ta ut svängarna ordentligt.
– Jag undrar varför folk ler åt mig, men det beror ju på att det är jag som går och ser glad ut, skrattar Ulrika. Jag är piggare och orkar så mycket mer och är mer vågad i min klädsel så som jag alltid önskat kunna klä mig men aldrig vågat.
 
Några dagar efter att reportaget var klart nådde Ulrika sin målvikt och lite till: 69,8 kilo. STORT GRATTIS Ulrika önskar vi på sund!
 
Ulrikas bästa tips till dig som vill gå ner i vikt
 
* Ta en dag i taget och sätt inte upp för stora mål. Ha många små delmål istället tre till fem kilos etappmål är lagom för att hålla motivationen uppe.
 
* Sök hjälp och motivation hos andra. Jag har fått mycket peppning och jädraranamma från Föräldranätets viktsnack.
 
* Ha en bild i plånboken på dig själv där du inte är till din fördel viktmässigt… (skratt) Plocka fram den när det känns jobbigt med motivationen. När man nått sitt mål är det dessutom kul att titta på bilden och se vad man presterat.
 
Fakta:
Namn: Ulrika Törnqvist
Ålder: 34 år
Yrke: Nagelteknolog på egna Nagloteket på Vasagatan, Stockholm
Familj: Man, dotter på 6,5 år och son på 3,5 år
Bor: I Haninge söder om Stockholm
Intresse: Numera att shoppa kläder och att resa.
Vikt före och nu: Från 104, 8 till 71 kilo. ”Vid 70 kilo ska jag stanna och känna efter ett tag.”
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel