Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/20/2008

Vad funkar bäst för att gå ner i vikt - viktväktarna eller gymträning?

Funderar du på att gå ner i vikt och vet inte om du ska prova Viktväktarna eller börja träna på gym? I en amerikansk studie har man jämfört Viktväktarna med gymträning för att se vad som gav mest hälsofördelar.
 
Vad funkar bäst för att gå ner i vikt - viktväktarna eller gymträning
Forskaren Steve Ball, professor i idrottsfysiologi vid College of Human Environmental Sciences, studerade Viktväktarnas metod och träning på gym för att se vad som gav bäst resultat när det gäller att gå ner i vikt, minska kroppsfettet och uppnå allmänna hälsovinster.
 
Svaret är att båda har för- och nackdelar och att en kombination ger bäst resultat.
 
Dom som deltog i Viktväktarna under 12 veckor förlorade i snitt fyra kilo. Men viktnedgången bestod inte bara av fett. En stor del av viktminskningen var förlust av muskelvävnad.
 
- Deltagarnas kroppsfett-procent förbättrades inte alls eftersom de förlorat en mycket högre andel än förväntat av sin fettfria kroppsmassa, säger Steve Ball.
 
För att mäta deltagarnas kroppssammansättning användes en BodPod. Man använde också datortomografi för att se förändringar i bukfettet. Mer bukfett ger ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom.
 
Dom testdeltagare som tränade på gym minskade inte så mycket i vikt, men testmätningarna visade att dom förlorat en större mängd intramuskulärt fett. Det visar att träning har en positiv inverkan på det metabola syndromet trots att viktminskningen inte är så stor. När man förlorar muskelvävnad så sjunker även ämnesomsättningen, vilket gör det svårare att hålla vikten.
 
- Vad din kropp är gjord av är viktigare än vad du väger, säger forskaren Steve Ball.
 
Studieresultatet fann också att grupptillhörigheten är mycket viktig. Dom flesta som gick på Viktväktarna slutförde programmet, medan många av dom som började träna på gym slutade innan studien var avklarad.
 
- Dessa resultat tyder på att överviktiga, stillasittande kvinnor som börjar på gym med avsikt att gå ner i vikt kommer sannolikt inte att lyckas utan gruppstöd och utan att ändra sina kostvanor. Nästan 50 procent av dom som börjar träna på gym kommer att sluta träna inom sex månader, menar Steve Ball.
 
Ytterligare information »
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel