Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/26/2008

Minska intaget av fruktos om du vill gå ner i vikt

En av anledningarna till att människor på lågkolhydrat-dieter förlorar vikt är att de minskar sitt intag av fruktos, en typ av socker som kan ombildas till kroppsfett snabbt, menar en forskare vid UT Southwestern Medical Center.
 
Minska intaget av fruktos om du vill gå ner i vikt
Dr Elizabeth Parker, docent i klinisk nutrition som lett den aktuella studien, säger att typen av kolhydrater man äter kan vara lika viktig för viktkontroll som antalet kalorier.
 
Idag rekommenderas viktminskare att begränsa intaget av raffinerade kolhydrater som glass, godis, bakverk och läsk. Många av dom innehåller glukosfruktossirap, High fructose corn syrup, eller fruktosglukossirap som verkar hämma viktminskningen.
 
- Vår studie visar för första gången med vilken överraskande snabbhet som människor omvandlar kroppsfett från fruktos, säger Dr Parks.
 
Snabb fettinlagring
Fruktos, glukos och sackaros, som är en blandning av fruktos och glukos, är olika former av socker. Skillnaden ligger i hur dom tas om hand av kroppen.
 
- Alla tre kan omvandlas till triglycerider, en form av kroppsfett, men när du intar fruktos är det svårt att sakta ner fettinlagringen, fortsätter hon.
 
Triglycerider bildas huvudsakligen i levern. Levern fungerar som en trafikpolis med uppgift att samordna vårt intag av olika sockerarter. Det är leverns uppgift, när den stöter på glukos, att besluta om kroppen har behov av att lagra glukos som glykogen och senare använda den som energi eller lagra glukosen i triglycerider. Vid överskott av glukos lagras det direkt som triglycerider, kroppsfett.
 
Fruktos däremot kringgår trafikpolisen och svämmar över i metabolismen.
 
- Det är en mindre kontrollerad förflyttning av fruktos via dessa vägar som gör att den kan bidra till ökad fettinlagring. Slutsatsen av denna studie är att fruktos mycket snabbt omvandlas till fett i kroppen, säger Dr Parks.
 
Fruktos är mest känd för sin närvaro i sötningsmedlet high-fructose corn syrup, glukosfruktossirap eller fruktosglukossirap, vilket vanligtvis består av 55 procent fruktos och 45 procent glukos.
 
Det har blivit det vanligaste sötningsmedlet för många livsmedelsproducenter eftersom det i allmänhet är billigare, sötare och lättare att blanda till drycker än socker.
 
Fruktosintag påverkar även senare måltider
I studien fick sex friska smala personer utföra tre olika tester där de fick inta en fruktdrink-blandning.
 
I det ena testet bestod frukostdrycken av 100 procent glukos. Den liknar den flytande lösning som läkare ger patienter för att testa dom för diabetes, ett så kallat glukostoleranstest. I det andra testet, drack dom en blandning av hälften glukos och hälften fruktos, och i det tredje, drack dom 25 procent glukos och 75 procent fruktos.
 
Testerna var slumpmässiga och deltagarna visste inte vilken blandning man fick. Deltagarna åt därefter en vanlig lunch ungefär fyra timmar senare.
 
Forskarna fann att lipogenesis, den process som förvandlar socker till kroppsfett, ökade betydligt när så lite som hälften av glukos ersattes med fruktos. Vid intag av fruktos till frukost förändrades också hur kroppen hanterade lunchen. Istället för att använda energin så ökade levern sin fettinlagring.
 
- Budskapet från denna studie är kraftfulla eftersom kroppsfettsyntesen mättes omedelbart efter det att söta drycker konsumerats, säger Dr Parks. De kolhydrater man intog behandlades inte som socker utan levern tog molekylerna och formade om dom för att lagra in som fett. Allt detta skedde inom fyra timmar efter fruktosintaget, och lunchfettet lagrades istället för att förbrännas som energi.
 
Ät frukt och bär men undvik tillsatt fruktos
Normalt sett borde dom friska och smala deltagarna i testet ha omvandlat sockret till energi, men enligt Dr Parks har man underskattat effekterna av fruktos. Troligen är fettinlagringen från fruktos värre för överviktiga och feta eftersom denna process redan är snabbare hos dom.
 
Dr Parks sade att människor som försöker gå ner i vikt bör inte eliminera frukt från sina kostvanor men att en begränsning av bearbetade livsmedel som innehåller socker kan hjälpa.
 
- Det finns massor av människor som menar att fruktos är orsaken till fetmaepidemin. Jag tror det kan vara en bidragsgivare, men det är inte det enda problemet. Vi äter för många kalorier. Vi äter för mycket fett, protein och sockerarter, avslutar Dr Parks.
 
Studien är finansierad av National Institutes of Health, Cargill Higher Education Fund och Sugar Association.
 
Här kan det finnas glukosfruktossirap
 • glass
 • läsk
 • saft
 • bakverk som bullar, tårtor och kakor
 • dressing
 • smaksatt lätt creme fraiche
 • godis
 • måltidsbars
 • lightdrycker
 • yoghurt
 • konserverad frukt
 • restaurangmat
 •  
  Fakta:
  HFCS, High Fructose Corn Syrup
  HFCS är den vanligaste benämningen på isoglukos i USA.
   
  Isoglukos
  Isoglukos är en tjockflytande lösning, där stärkelsen till största delen är hydrolyserad och där glukosen till 40-90% omvandlats enzymatiskt till fruktos (isomeriserats). Den relativa sötheten för en produkt med ca 50% fruktos är 1,0. Denna produkt kan jämföras med invertsocker.
   
  Främst i USA har isoglukos fått en mycket stor marknad och är där ungefär lika stor som för vanligt socker, eftersom man i USA har tillgång till billig majsstärkelse. Produktnamnen på isoglukos är flera isomeros, HFS och HFCS, dvs High Fructose Corn Syrup. Isoglukos används i stället för sockerlösning eller glukossirap i dryckes- och konservindustrin och i bagerier, men kan också användas för att framställa ren fruktos. Dryckesindustrin använder oftast HFCS 55, som innehåller 55% fruktos.
   
  Isoglukos innehåller små mängder maltos och maltotrios. Isoglukos deklareras som glukosfruktossirap eller fruktosglukossirap beroende på vilken sockerart det finns mest av.
   
  Glukossirap
  Glukossirap är en klar och trögflytande lösning som förr också kallades stärkelsesirap eller glykos. Den framställs genom en mer eller mindre fullständig hydrolys av stärkelse från främst majs, vete och potatis.
   
  Sammansättningen och sötheten varierar starkt beroende på hydrolysförfarandet, syrahydrolys eller enzymatisk hydrolys, och kan ofta anpassas efter olika behov. Enzymatisk hydrolys används för att på ett exaktare sätt än syrahydrolys styra spjälkningen. På så sätt fås glukossiraper med specifika sockersammansättningar. Glukos och maltos ingår alltid.
  Glukossirap är oftast en blandning av sockerarterna glukos (dextros), maltos, maltotrios samt större stärkelsefragment.
   
  I vissa kvaliteter tillsätts en mindre del fruktos för att öka sötheten. Glukossirap ska ha ett DE-värde (dextrosekvivalent) på minst 20 och en torrsubstanshalt på minst 70% enligt Codex Alimentarius. Oftast ligger DE mellan 35 och 55. Glukossirap kan också förekomma i torkad form.
  Tillsats av glukossirap förhindrar kristallisation av sackaros, ökar hygroskopiciteten och viskositeten samt minskar sötheten. Dessa egenskaper har gjort att glukossirap fått stor användning inom glass- och konfektyrindustrin. Glukossirap är också råvara vid framställning av isoglukos isoglukos och fruktos.
  Källa: Dannsukker
   
  Läs mer:
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  2/14/2009 1:26:56 PM - Frida Larson
  Ordet:
  Dehydrated?
   
  9/30/2008 1:37:58 PM - carita Karlsson
  Tack för informationen
  Jag hörde en amerikansk läkare på nätet prata om detta, och blev väldigt glad när jag hittade information på svenska. Doktorn sa också ett ord som lät som "dredenaded" när han varnade för sker som inte är bra för oss är det någon som kan ana vilket ord han sa MVH CK,
   
  Kommentera denna artikel