Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/21/2008

Brunt fett kan vara lösningen på fetmaepidemin

Två nya studier visar att man troligen kan få kroppen att tillverka brunt fett. Brunt fett brukar kallas det kaloriförbrännande fettet och finns hos alla nyfödda, men som sedan försvinner successivt. Forskarna hoppas att upptäckten kan få betydelse för framtidens fetmabehandlingar.
 
Brunt fett kan vara lösningen på fetmaepidemin
En grupp forskare vid Dana-Farber Cancer Institute har spårat ursprunget till de naturligt bruna fettcellerna. Forskarna märkte ut en grupp celler hos möss, myoblasts, som vanligtvis genererar muskler och fann att en viss molekyl, PRDM16, kunde få dessa celler att bilda bruna fettceller.
 
Forskarna ska nu undersöka om man kan injicera PRDM16 på människor och på så sätt omvandla vitt fett till brunt fett och därmed behandla fetma. Forskarna vill också undersöka om man kan transplantera bruna fettceller till en överviktig person och få extra fart på kaloriförbränningen.
 
En annan grupp forskare vid Joslin Diabetes Center har upptäckt att även proteinet BMP7 är avgörande för uppkomsten av bruna fettceller. När forskarna exponerade proteinet i möss så utvecklade dom lite mer brunt fett, något högre kroppstemperatur och fick lägre viktökning än mössen som inte behandlades med BMP7 redan efter fem dagar.
 
Forskargruppen har hittills endast testat på möss och man använde en kommersiellt tillgänglig form av BMP7, som används för att uppmuntra bentransplantat. BMP7 kan också stimulera benbildning och måste därför användas med försiktighet för att inte få oönskade effekter.
 
– Kost och motion är fortfarande bästa sättet att gå ned i vikt för folk i allmänhet, men för personer som löper stor risk rent genetiskt att drabbas av fetma har de åtgärderna mycket liten effekt, säger forskaren Yu-Hua Tseng vid Joslin Diabetes Center.
 
 
Ytterligare information »
 
Fakta:
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
10/6/2008 9:25:14 PM - Micke
NÄR ?!???...
O.k,Kan nu någon säga hur lång tid det kan ta för dessa upptäckter att nå hela vägen fram till ett botemedel mot fetma,att nås på hyllan hos apoteket ??!!..
 
De senaste 15 åren av kriget mot fetman, har kännetecknats av jävligt mycket snack,och tillika lite verkstad !.
 
(Xenical,Reductil,Acomplia,och magsäcksoperationer,är samtliga pinsamt undermåliga utslag av"vetenskap" i det tidiga 2000-talet.- ENOUGH !!.)
 
Kommentera denna artikel