Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 8/30/2008

Överviktiga har sjuk fettvävnad därför ökar risken för sjukdomar

Ny forskning visar att tjocka personers fettvävnad innehåller en annan sammansättning än smala personers fettvävnad. Det kan vara anledningen till att tjocka löper ökad risk för diabetes, hjärtsjukdomar och stroke.
 
Överviktiga har sjuk fettvävnad därför ökar risken för sjukdomar
Forskarna tog biopsiprov från testdeltagarnas fettvävnad och fann stora skillnader i cellnivån. Man tog prover från övre låren på sex smala respektive sex feta patienter och jämförde dem.
 
- De fettceller vi fann hos våra feta patienter var bristfälliga på flera områden, säger Guenther Boden, MD.
 
- De visade betydande skador på endoplasmic reticulum, och själva vävnaden var mer inflammerad än i våra magra patienter, fortsätter Laura H Carnell, professor i medicin.
 
Endoplasmic reticulum (ER) finns i varje cell och hjälper till att syntetisera proteiner och övervaka hur de är vikta. Skadad ER hos dom tjocka kan troligen förklara sambandet mellan övervikt och ökad risk för diabetes, hjärtsjukdomar och stroke.
 
Ett BMI-värde mellan 19-25 anses normalt. Om BMI-värdet är mer än 25 och ökar med en punkt, motsvarar cirka 3-4 kilo, så ökar risken för diabetes med 25 procent och risken för hjärtsjukdom med 10 procent varje gång enligt en rapport från The National Institutes of Health.
 
Viktminskning kan bidra till att minska skadorna på ER, vilket kan sänka risken för insulinresistens och dess följdsjukdomar. Nu ska Guenther Boden och hans team undersöka om fria fettsyror kan vara en möjlig orsak till skador på fettvävnaden.
 
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/29/2012 9:01:48 AM - BMTewFOwLZoJrLx
WFDTATczHzHEzRTaz
At last, someone comes up with the "right" awnser!
 
1/29/2012 7:33:20 AM - IkRgahoGEsJ
InMAlctycPTAZSPYo
I came, I read this article, I conuqered.
 
1/27/2012 2:42:29 AM - puxlyZIW
iyafovoFmbxWU
Imprsesvie brain power at work! Great answer!
 
1/26/2012 6:01:53 PM - eGQtQqGvbmiFOEkqhr
zusLnRmipWjSvFPuCp
This is the prefcet way to break down this information.
 
1/26/2012 9:58:26 AM - WUlTiPlcExFOPvb
dviNuEYAXOkSeogj
Whevoer wrote this, you know how to make a good article.
 
11/12/2008 10:16:32 PM - Jessica
MAN ÄR VAD MAN ÄTER!
Presis som pogramet : Man är vad man äter! De är stor skillnad om man är hungrig och suggen ! De brukar jag tänka på när jag ska ta något:Är jag verkligen hungrig....? KRAM jessica
 
Kommentera denna artikel