Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/3/2008

Nyupptäckt hormon spelar en nyckelroll i aptitreglering och fortplantning

Ett nytt hormon som finns i hjärnan och reglerar aptit och fortplantning har upptäckts av forskare vid Salk Institute for Biological Studies. Att kroppsvikt och fruktsamhet samverkar har länge varit känt, till exempel kan mycket smala kvinnor ha problem att bli gravida. Nu har forskare funnit ett nytt hormon i hjärnan hos möss som styr både aptitreglering och fortplantning. Forskarna tror att det fungerar på samma sätt hos människor.
 
Nyupptäckt hormon spelar en nyckelroll i aptitreglering och fortplantning
Resultat från studien visar att variationer i genen som producerar hormonet TORC1 skulle kunna bidra med en genetisk komponent mot fetma och barnlöshet, som skulle kunna regleras med ett nytt läkemedel.
 
- Denna gen är avgörande för att sammanlänka de signaler som överförs mellan kroppsfett och hjärnan. Den spelar sannolikt en central roll för hur mycket vi människor äter och vår förmåga att få barn, säger Marc Montminy, Ph.D, som lett studien.
 
Forskarna menar att TORC1 är lika viktig som Leptin, ett välkänt hormon som reglerar aptiten, eftersom Leptin "tänder" TORC1, som i sin tur aktiverar ett antal hormoner som är kända för att hjälpa till vid kontroll av utfodring och fruktsamhet.
 
Studiens syfte var att försöka förstå människans energibalans, och vad som kan främja fetma, diabetes och andra metabola syndrom. I studien tittade man på de signaler som överförs från kroppsfettet till hjärnan. Det primära hormon som utför detta är Leptin. Leptin färdas genom blodomloppet till hypothalamus i hjärnan, vårt aptitcenter, för att hålla hjärnan medveten om kroppens nutritionsstatus.
 
- Leptin talar om för hjärnan att tiderna är goda, din kropp är full, och att det inte är nödvändigt att äta mer just nu. Hormonet är också känt för att spela en roll i fortplantningen, men innan vår studie förstod ingen varför, säger Montminy.
 
- Att kunna styra aptit och fortplantning tillsammans ger en stor evolutionär fördel, fortsätter Montminy. Leptin fungerar anmärkningsvärt bra på att ge hjärnan en indikation på hur mycket mat man har ätit, 99,9 procent av tiden balanseras födointaget med energianvändning. Problemet är att att även små mängder av ineffektivitet kan leda till fetma.
 
Fetma är ett resultat av att hjärnan blivit "döv" för Leptin-signalen, så ett mål är att försöka skapa ett sätt som försäkrar att hjärnans signaler hörs. Men innan dess behöver forskargruppen förstå alla de signaler som deltar i aptitreglering och mättnadsystemet.
 
Under år av forskning har forskargruppen upptäckt en familj av hormoner som fungerar som energiväxlar för andra hormoner. TORC2 till exempel fungerar som en fastande switch som sätter på produktionen av glukos i levern när blodsockret börjar ta slut, vanligen under sömnen. Under dagen stänger normalt hormonet insulin av TORC2, för att säkerställa att blodsockerhalten inte stiger för högt. Problem längs vägen kan bidra till diabetes.
 
Möss som i studien föddes utan TORC1 såg fina ut vid födseln, men vid åtta veckor började de att gå upp i vikt och blev feta i vuxen ålder. De hade två till tre gånger så mycket fettvävnad som normala möss, och de blev också insulinresistenta. Hormoner och blodsocker liknar de som observerats hos människor med dessa sjukdomar.
 
Forskarna upptäckte också, till sin förvåning, att möss av båda könen var ofruktbara, till exempel var livmoder och äggstockar i honmöss anatomiskt dysfunktionella.
 
Forskarna upptäckte också att när möss endast ärver en TORC1 gen, istället för det normala två, en från varje förälder, är fertiliteten återställd men mössen går upp mer i vikt än normala möss.
 
Forskarna hoppas nu kunna utveckla ett läkemedel som hjälper till att reglera både fetma och infertilitet.
 
Källa: Salk Institute
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel