Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/15/2008

Pepparmyntolja och psylliumfrö fungerar bäst mot IBS

I senaste numret av British Medical Journal visar forskare att äldre metoder mot IBS är dom effektivaste. Forskarna har granskat studier som jämfört olika behandlingar med placebo på mer än 2.500 patienter. Man fann att pepparmyntolja och psylliumfrö fungerar bäst mot IBS.
 
Pepparmyntolja och psylliumfrö fungerar bäst mot IBS
IBS är en förkortning av Irritable Bowel syndrom eller på svenska irriterad tarm. IBS kännetecknas av buksmärtor och förändringar i tarmens normala funktion, till exempel diarré eller förstoppning. Symtomen uppkommer ofta efter en måltid eller vid stress.
 
IBS är vanligare bland kvinnor än män och man tror att mer än var 10:e person är drabbad. Oftast debuterar IBS i tonåren eller tidig vuxenålder. Orsaken till sjukdomen är okänd, men enligt amerikanska "National Institutes of Health" så kan följande bidra till sjukdomen:
 
 • Fiberfattig kost
 • Känslomässig stress
 • Användning av laxermedel
 • Tillfällig tarminflammation
   
  Andra orsaker som brukar nämnas som troliga är födoämnesöverkänslighet och nerv- eller muskelrubbningar.
   
  Forskare vid McMaster University i Hamilton har gått igenom studier där man jämfört olika behandlingar mot IBS med placebo. Dom kom fram till att den bästa behandlingen var pepparmyntolja. Ungefär 300 av dom cirka 400 patienter som fick pepparmyntolja blev hjälpta.
   
  Av de som behandlades med kramplösande medel så blev en av fem hjälpta. Det mest effektiva medlet var det där skopolamin ingick. Skopolamin utvinns ur korkek.
   
  Forskarna såg också att det var stor skillnad på vilken sorts fiber som deltagarna fick. Patienterna fick bara en positiv effekt om de intagit lösliga fibrer som till exempel psylliumfrö istället för olösliga fibrer som i till exempel vetekli. En av elva patienter blev hjälpta av lösliga fibrer.
   
 •  
  Fakta:
   
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  9/9/2011 2:47:14 AM - ngKFIpaoKzga
  EKUIQMapSEiAC
  That addrssees several of my concerns actually.
   
  5/25/2011 8:23:32 PM - axuIFGuptTwnoJg
  lzcZbxBzefhHS
  I'm not easily imrpsesed. . . but that's impressing me! :)
   
  6/19/2010 9:58:07 AM - Nonna
  IBS MAGE
  BJÖRKASKA ÄR TOPPEN FINNA ATT INHANDLA PÅ HÄLSOKOST.Ät bara vitt kött soyamjölk lactos produkter ta bort allt som har med vete.Fullkornsflingor bröd.
  Har haft så mycket problem med min mage och fått sådana dåliga prognoser.
  Men idag mår jag toppen.
   
  Kommentera denna artikel