Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/10/2019

Skräpmat bromsar ämnesomsättningen

Fet mat under endast fem dagar kan förändra kroppens fettförbränning till det sämre.
 
Skräpmat bromsar ämnesomsättningen
Genom att äta en fettrik kost förändras kroppens muskelprocesser och näringsupptag som kan leda till långsiktiga problem som viktökning eller andra hälsoproblem visar en studie.
 
- De flesta människor tror att de kan äta fettrik mat under ett par dagar och komma undan med det. Men allt som krävs är fem dagar för att kroppens muskler ska börja protestera, säger Matt Hulver, docent vid Virginia Tech College of Agriculture och Life Sciences.
 
I den aktuella studien fann man att sättet som muskler förbränner näringsämnen förändras på bara fem dagar vid en fettrik diet. Detta är den första studien som visar att förändringen sker så snabbt.
 
- Detta visar att våra kroppar kan svara dramatiskt snabbt på förändringar i kosten i ett kortare tidsperspektiv än vi tidigare trott. Om du tänker på det, är fem dagar en mycket kort tid. Det finns gott om tillfällen då vi alla äter fet mat för ett par dagar, vare sig det är semester eller andra festligheter. Men denna forskning visar att dessa fettrika intag kan förändra en människas normala ämnesomsättning på en mycket kort tid, fortsätter Hulver.
 
När maten är uppäten stiger nivån av glukos i blodet. Kroppens muskler tar hand om en stor del av denna glukos. Musklerna kan bryta ner glukosen till energianvändning eller lagra den för senare användning. Eftersom muskler utgör cirka 30 procent av vår kroppsvikt och är en viktig del i glukosmetabolismen, så kan det få stora konsekvenser för resten av kroppen om ämnesomsättningen förändras. Det kan leda till hälsoproblem.
 
I studien kom man fram till att musklernas förmåga att förbränna glukos efter en måltid stördes då man åt fettrik kost under fem dagar. Det skulle enligt forskarna kunna leda till en ökad risk för diabetes och andra sjukdomar då kroppens förmåga att svara med insulin försämras.
 
För att genomföra studien fick friska collegestudenter äta mat som korv, kex, makaroner och ost samt livsmedel med mycket smör för att öka deras dagliga fettintag. En normal kost består av cirka 30 procent fett medan deltagarna i denna studie åt cirka 55 procent fett. Deras totala kaloriintag låg kvar på samma nivå som innan studien.
 
Forskarna tog muskelprover för att se hur de tog hand om blodsockret. Man såg att muskelns sätt att hantera glukos förändrades, men deltagarna gick inte upp i vikt eller visade några tecken på insulinresistens.
 
Nästa steg för forskarna blir att undersöka hur dessa förändringar i muskeln kan påverka kroppen på lång sikt och hur snabbt dessa skadliga förändringar i muskeln kan vändas när någon återgår till en fettsnål kost.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel