Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/6/2019

Timjan - en välgörande ört

Använd timjan i din matlagning och dra nytta av dess hälsoeffekter.
 
Timjan - en välgörande ört
Det finns mer än 300 olika sorters timjan och örterna härstammar från Medelhavsområdet.
 
Timjan har en lite speciell kärv smak som en del tycker påminner om mynta. Den innehåller eterisk olja som fungerar som antioxidant och har antiseptisk verkan.
 
Den väldoftande timjan används ofta i huskurer mot influensa, hosta och luftvägsinfektioner och anses stärka immunförsvaret mot bakterier, virus och svampinfektioner.
 
En intressant ingrediens i timjan är tymol. Det är en eterisk olja som finns naturligt i bladen. Tymol är kraftigt antiseptisk och anses bra mot hosta, infektioner i andningsorganen och förkylningar.
 
Oljan utvinns från bladen och används i bland annat antiseptiska medel och munvatten. De eteriska oljorna är även kramplösande och kan därmed lindra gaser och andra matsmältningsproblem. Oljorna ger också skydd mot fria radikaler i cellmembranens fetter, till exempel i hjärta och hjärna.
 
Andra nyttiga ämnen i timjan är flavonoider och garvsyror. Flavonoider är kraftfulla antioxidanter som hjälper oss att hålla oss friska genom att bekämpa skadliga fria radikaler.
 
Timjan innehåller även järn, K-vitamin och polyfenoler i form av p-comarinsyra och klorogensyra samt terpenoiderna karvakrol och geraniol. Geraniol har i studier visat sig ha en cancerbekämpande effekt.
 
Prova att använda timjan till ugnsbakade rotfrukter med lite fett och vitlök. Eller klipp färsk timjan över dina maträtter, grönsakerna eller smörgåsen.
 
Fakta:
Örtinfusion med timjan:
Timjan kan även användas i hudvård som till exempel ansiktsvätt vid besvär som akne eller eksem.
 
Ta 2 tsk torkad hackad timjan till 2,5 dl kokande vatten. Lägg örterna i en skål eller mugg och häll över det kokande vattnet. Låt dra i 10 minuter. Sila bort örterna och spar vätskan i en flaska. Låt svalna innan du använder den.
 
Badda med bomullstussar eller spraya infusionen på huden med hjälp av en duschflaska. Låt huden lufttorka. Förvara i kylskåp.
 
Akta ögonen och testa bara lite om du har känslig hud eller är allergisk.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel