Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/10/2018

Persimon – nyttig sötma

Om du inte provat frukten persimon ännu så ger vi dig flera anledningar till att prova den.
 
Persimon – nyttig sötma

Fotograf: sund.nu

Persimon betyder gudarnas mat på latin och frukten härstammar från Japan.
 
Det egentliga namnet på frukten är kaki, medan persimon och sharon är olika sorter av frukten. Det kan jämföras med äpplen som finns i otaliga sorter med olika namn.
 
Det planteras runt 400 arter av kaki och de odlas vanligtvis i Kina, Korea, Japan, Brasilien, Turkiet och Italien. Sharon har fått sitt namn efter att den odlas i sharondalen i Israel.
 
Persimon är oftast större och oval i formen medan sharon är mindre och utseendemässigt kan man säga att de påminner om en orange tomat.
 
När de är mogna och ätfärdiga har de en djupare orange färg med mjuk yta. När man känner på den så kan det kännas som att skalet ska spricka. Det är då den är perfekt att äta. Frukten har en ljuvligt söt smak och kan ätas med skalet på.
 
Ibland förekommer det bruna fläckar på frukten, det är inget farligt och påverkar inte smaken. Det är en ansamling av sockerutfällning i frukten som ger de bruna fläckarna.
 
Mängder med nyttigheter
Persimon innehåller gott om betakaroten som i kroppen omvandlas till A-vitamin. Frukten innehåller också C-vitamin och mineralerna järn, kalium, mangan och kalcium.
 
Mangan samarbetar med enzymet superoxiddismutas, som behövs för friska slemhinnor och frisk hud. Man tror att enzymet ger skydd mot cancer i lungor och mun.
 
Frukten innehåller också massor av växtkemikalier i form av tanniner och fenolföreningar som proanthocyanidiner och flavonoler. Proanthocyanidiner kan ge skydd mot till exempel miljögifter.
 
Persimon innehåller även karotenoider som ger den karakteristiska orange färgen och katekiner. Katekiner är kända för att ha antiinflammatorisk och antibiotisk verkan samt ger skydd åt små blodkärl.
 
Antioxidanterna och växtkemikalierna har i studier visat sig kunna ge skydd mot diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdom och utveckling av vissa cancerformer. Fenolföreningen flavonoidfisetin som finns i persimon kopplas i en forskningsrapport från 2012 till att kunna eliminera bröst-, tarm- och prostatacancerceller.
 
Frukten kan med fördel användas som substitut för godis eftersom den har en djup söt smak som påminner om honung. Ät den som den är eller dela i skivor. Passar även bra i en sallad med getost, nötter eller bönor.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel