Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/1/2018

Oregano - naturlig antibiotika

Oregano är en ört som är populär i Medelhavsregionen. Den innehåller mycket antioxidanter och kraftfulla ämnen som är bra för din hälsa.
 
Oregano - naturlig antibiotika
Det höga innehållet av antioxidanter kan hjälpa till att bekämpa bakterier och virus, minska tillväxten av cancerceller och hjälpa till att lindra inflammation visar ett flertal studier.
 
Innehållet av antioxidanter är särskilt högt i form av carvacrol och tymol som kan förebygga skador på celler som orsakas av fria radikaler.
 
Kryddan innehåller även föreningar som har antibakteriell verkan. I en polsk provrörsstudie vid Universitetet Medyczny Łodzi kom man fram till att oreganoolja bidrar till att blockera tillväxten av Escherichia coli och Pseudomonas aeruginosa, två stammar av bakterier som är kända för att orsaka infektion.
 
I en annan provrörsstudie, vid Karachi University i Pakistan, kom man fram till att oregano har effekt mot 23 bakteriearter. I studien jämförde man även oregano med salvia och timjan och kom fram till att eterisk olja från oregano var mest effektiv mot bakterierna.
 
Man tror även att antioxidanterna i Oregano kan hjälpa till att förebygga cancer. I provrörsstudier, vid Institutionen för experimentell medicin och biokemi vid Roms Universitet, kom man fram till att oregano kan hjälpa till att döda cancerceller. I studien använde man oreganoextrakt på mänskliga tarmcancerceller och såg att oregano orsakade celldöd bland tumörcellerna och att tillväxten av cancerceller hejdades.
 
Utöver att ge skydd mot bakterier och minska tillväxten av cancerceller så har oregano även visat sig ha effekt mot virus och inflammationer i studier. Även här lyfts antioxidanterna carvacrol och tymol fram som magiska välgörare. Tymol anses ha kraftig antiseptisk förmåga och är bra mot hosta och förkylningar.
 
Det är enkelt att börja experimentera med mer oregano i kosten. Variera med färsk och torkad oregano och du kommer snart märka att kryddan passar lika bra till vegetarisk mat som till kött och fisk.
 
Fakta:
Recept oreganopesto
Prova en god pestoröra med nötter, oregano, basilika och olivolja.
 
Oreganopesto>>
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel