Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/15/2019

Vattenkrasse är riktig superföda

Vattenkrasse rankas som en av de nyttigaste grönsakerna du kan äta.
 
Vattenkrasse är riktig superföda

Fotograf: ortonovo.se

Vattenkrasse har en lite pepprig smak, men är mildare än smörgåskrasse. Historiskt har man använt vattenkrasse som hälsokur mot snuva, bronkit och skörbjugg. Även anemi, och trötthet ansågs den råda bot på.
 
I en utvärdering av 47 grönsaker, frukt och bär så kom man fram till att vattenkrasse är den näringsrikaste. Utvärderingen gjordes av amerikanska folkhälsomyndigheten "Center for Disease Control".
 
Vattenkrasse tillhör släktet korsblommiga växter där bland annat grönkål och broccoli ingår. Den är tyvärr fortfarande sällsynt i svenska matbutiker, men om du har tur finns den bland de färska kryddorna.
 
Innehåller många näringsämnen:
Anledningen till att den toppar listan är att den innehåller mest näring per 100 gram av 17 viktiga näringsämnen. Nedan är de näringsämnen som vattenkrasse innehåller
- kalium
- fibrer
- protein
- kalcium
- järn
- tiamin
- riboflavin
- niacin
- folsyra
- zink
- vitamin A
- vitamin B6,
- B12 vitamin
- C-vitamin
- D-vitamin
- vitamin E
- K-vitamin
 
Vattenkrasse är antioxidantrik och innehåller bland annat en mängd färgpigment som klorofyll, lutein, zeaxantin, quercetin, betakaroten och fytokemikalier som sulforafan och fenetylisotiocyanat. Fenetylisotiocyanat hjälper levern med avgiftning och anses kunna hjälpa till att neutralisera cancerogena celler.
 
Vattenkrasse bidrar också till att frigöra galla från gallblåsan vilket har betydelse för spjälkning av fett. Jod är en annan viktig ingrediens, som behövs för att sköldkörteln ska fungera bra.
 
Vattenkrasse kan förvaras cirka två dagar i kylskåp. Stjälkarna kan även sättas i vatten för bättre hållbarhet i kylen.
 
Fakta:
Prova vår goda smoothie med vattenkrasse
 
 
Syrlig äppelsmoothie med vattenkrasse>>
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel