Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/26/2012

Love raw-Karolina: ”Jag vill göra raw food vacker och sexig”

Karolina Norman hittade raw food när hon sökte något nytt i livet. Idag driver hon företaget och bloggen Love raw med runt 1000 läsare i veckan och är aktuell med en e-bok med recept på desserter. För Sund berättar hon om sitt möte med raw food, varför hon ser raw food som konst och om vikten av att lyssna på sin kropp.
 
Love raw-Karolina: ”Jag vill göra raw food vacker och sexig”
Raw food är en matfilosofi där man inte värmer någon råvara över 42 grader. Detta gör man för att bibehålla så mycket näring som möjligt i maten. Äter man 100 % raw food utesluter man även kött och mjölkprodukter ur kosten.
 
Basen i den här kosten består av grönsaker, frukt och bär, groddar, örter, alger, nötter och frön.
 
- När jag började äta 100 % raw food fick jag en ökad energi och en ökad livshunger. Det var bitar som föll på plats emotionellt, identitetsmässigt och spirituellt som en följdeffekt av den ökade balansen jag kände fysiskt, förklarar Karolina Norman.
 
Hon berättar vidare att den ”superfood” hon åt även ökade hennes kreativitet, gav henne en positiv attityd en ljusare syn på livet.
 
Driver raw food blogg
Karolina driver bloggen Love raw där hon delar med sig av sina egna skapelser som alla är ”raw”.
 
-Istället för att använda mjölk, grädde, ägg och mjöl som bas använder hon bland annat nötter som hon har blötlagt (för att få fram den maximala näringen), torkade frukter, agave nectar (för att ge sötma), kokosfett, raw cacao och olika superfoods. Och givetvis alla möjliga ekologiska frukter och bär.
 
Karolina startade bloggen 2008 för att få utlopp för den spirande kreativiteten hon kände inom sig och idag två år senare har hon runt 1000 läsare i veckan.
 
- Responsen är överväldigande, människor skriver till mig och berättar att jag inspirerat dom att ändra sitt liv, frågar om hälsoråd och ibland vill de bara uttrycka tacksamhet och glädje.
 
Karolina hittade själv raw food 2005 när hon sökte nya vägar i livet.
 
- Jag ville veta hur bra man kan må och lånade en bok på biblioteket av Anne Wigmore och började genast odla vetegräs och göra rejuvelac (en fermenterad dryck på vete). Men det var först när jag fick upp ögonen för den mer avslappnade attityden till raw food från Californien som jag fastnade, berättar hon.
 
Äter varierat
De fyra första veckorna på den nya kosten reagerade hennes kropp som vid en detox med utrensningssymptom men hon beskriver att det inte var värre än att hon kunde gå till jobbet. Därefter åt hon 100 % raw food i nästan ett år, men när kroppen började längta efter lagad mat plockade hon in det i sin kost och idag äter hon både och. Karolinas start på dagen blir en stor smoothie med superfood som maca eller mesquite, veggiejuice och grönt te.
 
- Jag har en väldigt avspänd syn på mitt ätande samtidigt som jag lägger allt mitt fokus på vad kroppen signalerar till mig. Mat är vibrationer, ibland behöver man grövre vibrationer som en grundning, det kan vara läkande, ibland behöver man öppna upp och då är färska, ekologiska, helst vilda växter det bästa.
 
Karolina tycker att vi behöver vara mer flexibla när det gäller kosten och vi måste lära oss att lyssna på det kroppen signalerar till oss, eftersom den kan berätta för oss vad vi behöver.
 
- Men det är en träning att förbättra sitt lyssnande, sin kroppsmedvetenhet och intuition, konstaterar hon.
 
Karolina förklarar att allt är i ständig utveckling. Enligt henne gäller det även kroppen och därför kan man behöva ändra sina matvanor efter livets olika faser. Det man åt förra året kanske inte fungerar just nu, för att man mår annorlunda och är inne i en annan fas i livet.
 
Henne mål är att inspirera andra till att hitta samma balans som hon själv har hittat, men hon vill att man ska göra det på sitt egna sätt.
 
- Men 100% raw mat är inte för alla kroppar. Hypen inom raw världen kan få sökare att försöka pressa in sig i en mall som inte passar och då kan det bli tokigt. Att närma sig raw livsstil utifrån en mental bild gör att man kan tappa bort sig själv, bli jättemager och hålögd och inte reagerar på att det är fel för man har för mycket ego investerat i det. Man ser det som ett misslyckande om man skulle "ge efter" och äta en skål råris med ångad broccoli.
 
Hon berättar att hon ser det som sin skyldighet att tona ner den extrema synen på raw food och inspirera andra att ta till sig kosten med en stor del sunt förnuft samtidigt som man lyssnar på sin kropp.
 
Full av energi och lugn
Med två företag, en passion för att uppfinna nya desserter i köket, ett intresse för träning, med allt från ridning, yoga, magdans till gymmet och sång är det full fart hos Karolina. Och på samma gång inte. Hon har hittat ett lugn mellan livets delar i köket, i stallet, på gymmet och på jobbet.
 
- Min vardag är väldigt stillsam och reflekterande, jag ägnar rätt mycket tid åt inre arbete och är väldigt intresserad av personlighetsutveckling. Min dag kan vara full-on arbete medan jag äter frukost tills jag släcker lampan, eller så kan jag flyta runt och bara vara. Det är ett måste när man är kreativ.
 
Att få ägna sig åt precis det hon brinner för är det som skapar balansen i Karolinas vardag.
 
- Love Raw är mitt liv, att få ynnesten att jobba med mitt företag hela tiden och med det jag älskar är livskvalitet och att skapa och äta mina raw pajer och tårtor är ren magi för. Min roll är att inspirera och leda människor till att expandera där de vill vara i livet och där kan mina efterrätter vara ett verktyg eftersom de innehåller så potent näring som har en transformerande effekt på alla som provar.
 
Kreativ i köket
Det är hemma i det egna köket som hon släpper loss kreativiteten bland mixern och bakbunkar. Och inspirationen kan komma från många håll, en smak, en färg, en konsistens, något hon är sugen på, en särskild superfood eller något hon har sett på ett café.
 
Att hon är kreativ märks på hennes båda företag, Starbringer creations är ett konstföretag och Love Raw är en matblogg, men hon beskriver sina matkreationer som konst.
 
- Det blir konst när man arbetar med så fina råvaror. Det finns redan en flod av grön-grå-bruna raw geggamojor som nån har slängt ihop utan känsla eller omsorg och tagit ett suddigt foto. Jag vill göra den vacker, tilltalande, sexig och visa att raw mat är inspirerande även för ögat.
 
Jag försöker ivrigt att överträffa mig själv varje gång jag gör en raw skapelse, jag känner en respekt för maten eftersom det är något av det lyxigaste och mest kvalitativa du kan ge din kropp, så nog allt är det flärdfullt och glamoröst!
 
År 2009 gav hon ut sin första E-bok med ett 20-tal raw food recept med allt från frukost, huvudrätter till desserter. Hon beskriver den som ett experiment och såhär i efterhand kan hon konstatera att det blev uppskattad av många.
 
- I den nyare e-boken hittar man alla mina raw cakes, tårtor, pajer och puddingar samlade. Den är lyxigare, mer välarbetad och känns mer Love Raw. I den har jag lagt fokus på foto, estetiken och välsmakande kompositionen. Den är gjord för att bli en klassiker, tongivande för den svenska raw-världen och även internationellt, säger hon.
 
Snabba fakta om Karolina:
Namn: Karolina Eleonóra Norman
Ålder: 29
Arbetar som: Receptboksförfattare, raw dessert kock och konstnär.
Hemsida: loveraw. se
Blogg: loveraw.blogspot.com
Framtid: Satsar på min webbutik med raw food, recept och konst. Tanken är att besökaren ska hitta de ingredienser, verktyg och recept som behövs för att kunna göra mina raw efterrätter. Sen blir det även fler eböcker med desserter!
Favorit superfood: Maca! Har haft ett otroligt sug efter Maca under de 4 år jag ätit det.
 
Karolinas e-bok med smarriga raw food desserter finns att beställa på hemsidan: www.loveraw.se.
 
Fakta:
 
Läs mer om raw food:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel