Skribent: Tina Fallgren
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/17/2012

Monika Ahlberg: Jag hittar kreativiteten i löpningen

För matprofilen är löpningen ett måste för att hitta både kreativiteten i jobbet och balansen i vardagen. Och det finns inte många bortförklaringar som kommer i vägen för hennes löparrunda på morgonen. Även om hon nuförtiden har blivit snällare mot sig själv.
 
Monika Ahlberg: Jag hittar kreativiteten i löpningen
Klockan ringer och Monika stiger upp utan några eftertankar. Dagen börjar som de flesta, på det bästa sättet med en springtur. Men först är det frukost.
 
När hon sedan trär på sig springskorna för att ge sig ut på sin åttakilometare ligger resten av familjen fortfarande och sover, eller har stuckit iväg till skola och arbete. Och under dem kilometrarna lägger hon alla prestationskrav åt sidan och bara är.
 
Trots att hon egentligen är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna tar hon aldrig tid eller springer några lopp, och hon gör det bara för sin egen skull.
 
- För mig är löpningen en sorts meditation. Jag har aldrig klarat att meditera som andra men när jag joggar kommer jag in i ett tillstånd som både är kreativt och avslappnande för mig. Alla mina bästa idéer har jag fått på joggingrundor.
 
Sträng mot sig själv
Hon berättar att hon aldrig planerar sin morgonträning eftersom den är helt naturlig för henne.
 
– Förut innan jag fick barn för, 16 år sedan, kunde träningen vara hur tidigt som helst, det tidigaste är nog vid fem. Men så är det inte numera, jag har blivit snällare mot mig själv.
 
Hon berättar att hon förr var lite strängare mot sig själv och såg till att komma ut på sin runda varje dag. Idag kan hon känna efter vad hon behöver och lika gärna ta en timmes promenad eller jogga halva sträckan i en lugn takt.
 
Det viktigaste är den mentala genomköraren, konstaterar hon samtidigt som hon berättar att träningen är nödvändig för att hon ska må bra i själen och rensa huvudet.
 
– Min träning har ingenting att göra med att jag vill vara smal, den är helt mental.
 
Fullbokade dagar
Hon har två rundor hon alltid springer, en kortare och en längre. Anledningen till att träningen läggs på just morgonen är så enkel som att det inte blir av annars, vilket man förstår när man ser listan på vad hon jobbar med.
 
Hon är bland annat matkreatör, kokboksförfattare, är med i tidningar och på TV samt driver egen blogg och har lanserat ”Monikas matkasse”. Dessutom föreläser hon, håller kurser och reser en del.
 
Utöver det är hon känd som den som drev Rosendals café på Djurgården i Stockholm under tio år, utan varken erfarenhet eller utbildning utan, enligt henne själv, enligt en ren och skär slump.
 
Hennes utbildning inom mat kommer alltså från hennes eget kök där hon har lärt sig av de egna misstagen. När hon beskriver sitt yrke märks både passionen och den kreativa ådran.
 
- Jag kunde lika gärna varit målare! Av samma anledning väljer jag mina råvaror (färger) med omsorg och vill att maten ska vara vacker och uttrycksfull. Varifrån mina råvaror kommer är också viktigt för mig.
 
Bara naturligt i Monikas skafferi
Och det är bara naturliga produkter som kommer in i hennes kök, vilket också är det som definieras som hälsosamt hos Monika.
 
– Det ska vara så naturlig mat som möjligt och absolut inga lightprodukter. Riktigt smör, grädde och mjölk. Mitt tips är just det, och att gärna äta närproducerat och ekologiskt.
 
Det man alltid hittar hemma i hennes kök är smör, grädde, vitlök, ingefära, goda ostar, sallad, lök, tomat utan undantag pilgrimsmusslor i frysen. Eftersom hon äter i så stor utsträckning efter säsong kan hon njuta lite extra under sommaren av allt vad årstiden erbjuder. Speciellt mycket av grönsaker, bär, fisk och grillad kött blir det.
 
– Sen odlar jag också en del själv, tillfredställelsen att äta det jag själv odlat är enorm, utbrister hon.
 
Med så många bollar i luften krävs det att man försöker hitta en balans för att fortfarande tycka att jobbet är lika roligt varje dag och för att inte köra slut på sig själv.
 
- Även här spelar löpningen stor roll såklart. Jag gillar också att njuta av en god måltid och ett riktigt gott.
 
 
Fakta:
Besök Monikas facebook:
www.facebook.com/MonikaAhlbergsmat
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel