Skribent: Annethe Åhrberg
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/9/2005
Uppdaterad: 12/3/2006

Energibehovet

Du har säkert hört talas om proteiner, kolhydrater och fett. Och du vet ungefär vad som ingår i dom olika grupperna och varför du ska äta dom. Men vet du vad energin används till i kroppen och hur mycket energi du ungefär behöver?
 
När vi äter förbränns maten i kroppen och bildar energi. Energin behövs för kroppens inre arbete till t ex hjärtats, lungornas, njurarnas och blodkärlssystemets funktioner. Energin används också till cellernas uppbyggnad och funktion, musklernas arbete och för att styra hjärnan och nervernas aktivitet. Den värme som bildas behövs för att vi ska kunna hålla en konstant kroppsvärme. Även om vi bara ligger och sover 24 timmar per dygn så behöver kroppen en viss mängd energi för att fungera.
 
Grundämnesomsättning
Den energi som går åt till att bara ligga och sova eller vila 24 timmar kallas för grundämnesomsättning eller BMR, basal metabolic rate.
 
Dom faktorer som påverkar BMR mest är ålder, kön och kroppssammansättning. Det som du själv kan påverka är kroppssammansättningen, det vill säga hur stor del muskler respektive fett din kropp består av. Ju mer muskler du har desto mer energi gör du av med. Andra faktorer som påverkar BMR är kroppsstorleken, hormonrubbningar, graviditet och feber.
 
Ungefärligt BMR för män är 1600-1800 kcal och för kvinnor 1200-1400 kcal. Du bör inte äta mindre än BMR, eftersom hela systemet då störs och kroppen kommer in i katabolt tillstånd, dvs nedbrytning.
 
Det totala energibehovet
Nu är det ju väldigt få av oss som ligger i sängen eller soffan 24 timmar om dygnet och alltså har vi då behov av mer energi.
 
Det som påverkar det totala energibehovet är kroppsvikt, daglig aktivitet på arbete/skola och träning. Ju mer du väger eller aktiverar dig desto mer energi behöver du. Om du arbetar som brevbärare eller aerobicsledare gör du av med mer energi än om du arbetar på kontor.
 
Det totala energibehovet är för män cirka 2500-3000 kcal och för kvinnor cirka 2000-2500 kcal. Skillnaden mellan män och kvinnor beror på att kvinnor har cirka 5 procents mer underhudsfett än männen.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/4/2010 10:22:59 PM - Aous Karim
Det totala energibehovet
hej!
Med det totala energibehovet menar man den mängden energi som varje människa behöver för att vidmakthålla alla kroppens organsbehov av energi + den energi som man behöver för att röra sig. Med andra ord, behöver dina lungor, hjärta, tarm osv + hur mycket du gör det av (när du går, simmar, cyklar osv) 1500 + 1000 =2500kcal (denna summa är ett exempel bara!)
 
Blev du klokare?
MVH
 
12/3/2006 5:33:31 PM - marie
glömt
Vad är det totala energibehovet...förklara mer tydligt...HAllå!!!!
 
Kommentera denna artikel