Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/20/2018

Mat för viktminskning

Här är maten som underlättar din viktminskning.
 
Mat för viktminskning
Mandlar
Mandlar hjälper dig att behålla blodsockret stabilt. En studie från University of Toronto fann att personer som åt mandlar tillsammans med vitt bröd inte fick samma blodsockerhöjningar som dom som bara åt vitt bröd. Välj mandlar till mellanmål med en frukt eller byt till mandelsmör som pålägg.
 
Äpplen
Ett äpple om dagen kan hålla viktökningen borta, konstaterar en studie från Penn State University. Forskarna såg att de som åt ett äpple till mellanmål före en måltid åt färre kalorier totalt än de som åt annat till mellanmål. Man tror att det beror på att äpplen är så fiberrika.
 
Bönor och linser
Bönor och linser innehåller en perfekt kombination av näringsämnen som sätter igång fettförbränningen. De innehåller både lösliga och olösliga fibrer, protein samt kolhydrater av typen resistent stärkelse.
 
Blomkål
Mest uppmärksamhet har blomkål fått eftersom den i studier visat sig kunna minska risken för cancer i tarmar, lungor och mage. Precis som nästan alla grönsaker innehåller blomkål få kalorier men gott om fibrer, vilket ger bra mättnad. Prova att använda blomkål istället för potatis. Koka den snabbt eller ångkoka så bibehålls det mesta av c-vitaminet.
 
Kanel
En halv tesked per dag stabiliserar blodsockernivån, och minskar därmed risken för sötsug.
 
Kaffe
Personer som dricker 3-4 koppar kaffe per dag löper 30 procent mindre risk att få typ 2 diabetes. Klorogensyra, som finns i kaffe, kan hjälpa till att förebygga insulinresistens som ökar risken för fetma och diabetes. Koffeinet i kaffe kan öka ämnesomsättningen i vila med cirka 15 procent, vilket ger en extra förbränning på 30-50 kalorier per dag.
 
Keso
Keso ger bra protein till hyfsat antal kalorier. Studier har visat att protein kan öka mättnadskänslan, vilket underlättar viktminskningen. Enligt en studie från Purdue University i Indiana, fann man att kvinnor som åt 30 procent protein av de dagliga kalorierna behöll mer muskelmassa och kände sig nöjdare på mindre kalorier än kvinnor som åt protein motsvarande 18 procent av kalorierna.
 
Ägg
En studie från Louisiana State University visar att kvinnor på diet som åt ett ägg med rostat bröd och marmelad varje morgon gick ner dubbelt så mycket i vikt jämfört med de som åt bagel utan ägg till frukost. Trots att antalet kalorier var desamma. Äggprotein ger bra mättnad, vilket leder till mindre matintag senare under dagen.
 
Olivolja
Precis som avokado, innehåller olivolja bra fetter som ger ökad mättnadskänsla och tämjer aptiten. Forskning visar att olivolja har antiinflammatoriska egenskaper, vilket är bra eftersom kronisk inflammation i kroppen är kopplad till metabola syndromet.
 
Parmesan och andra mejeriprodukter
Kvinnor som äter en portion mjölk eller ost varje dag löper mindre risk att gå upp i vikt över tid, visar en studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition. Mejeriprodukter med normalt fettinnehåll innehåller troligen mer konjugerad linolsyra, som hjälper kroppen att bränna fett.
 
Päron
Ett päron innehåller cirka 5 gram fibrer, vilket ger bra mättnad till få kalorier. En brasiliansk studie fann att de kvinnor som åt päron varje dag tappade mer vikt än den grupp som åt havrekakor istället, trots att päron och havrekakorna innehöll samma antal kalorier.
 
Portobellosvamp
Portobello innehåller få kalorier samtidigt som de ger bra mättnad. Prova dem i stället för nötkött och krydda med goda kryddor.
 
Quinoa
Quinoa innehåller bra med fibrer, protein och näringsämnen som ger mättnad och ett stabilt blodsocker. Används istället för ris, pasta och potatis eller gör en frukostgröt på kokt quinoa med nötter och frukt.
 
Röd paprika
Paprika smakar sött och innehåller mycket C-vitamin. Vitamin C har visat sig stärka immunförsvaret och förebygga cellskador.
 
Vinäger
Vinäger ger fin smak till få kalorier. Enligt en undersökning från 2005 publicerad i European Journal of Clinical Nutrition, såg man att försökspersoner som åt vitt bröd tillsammans med vinäger hade lägre blodsocker och insulinsvar och kände sig mättare än de som bara åt vitt bröd.
 
Vild lax
Omega 3-fett är inte bara bra för ditt hjärta, utan får midjan att krympa också. Omega-3 förbättrar insulinkänsligheten, vilket underlättar för kroppen att bygga muskler och därmed förbränna mer fett. Välj vild lax, eftersom den innehåller mindre föroreningar.
 
Yoghurt
Naturell yoghurt innehåller en bra fördelning av kolhydrater, protein och fett och ger bra mättnad samt stabilt blodsocker. En studie från University of Tennessee visade att om en kalorifattig diet innehöll yoghurt så förlorade deltagarna 61 procent mer fett totalt och 81 procent mer fett från magen än de som höll sig till en liknande diet men utan yoghurt.
 
 
Källa: self
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel