Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 6/14/2014

Medelhavskost minskar risken för övervikt hos barn

Barn som äter en medelhavsinspirerad kost har mindre risk att utveckla övervikt eller fetma än de som äter traditionell kost.
 
Medelhavskost minskar risken för övervikt hos barn
Den aktuella studien vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har pågått i åtta länder.
 
Forskare har undersökt vikt, längd, midjemått och fettprocent hos cirka 10 000 barn i Sverige, Tyskland, Spanien, Italien, Cypern, Belgien, Estland och Ungern.
 
Resultaten visar att barn som äter medelhavskost har 15 procent lägre risk att bli överviktiga eller feta jämfört med andra barn. Resultaten var oberoende av barnens ålder, kön, socioekonomisk status och hemland.
 
I studien fick föräldrarna via enkäter och ett urval telefonintervjuer svara på frågor om barnens kostvanor. Svaren poängsattes så att större följsamhet mot medelhavsdieten, det vill säga mycket grönsaker, frukt, nötter, fisk och och spannmål, gav högre poäng.
 
Överraskande nog visar resultaten att svenska barn åt mer enligt medelhavsdietens principer än barn i medelhavsområdet: de italienska barnen hamnade tvåa i poängskalan, medan barn i medelhavslandet Cypern placerade sig sist.
 
– Benägenheten att följa en medelhavsliknande kost tycks alltså vara oberoende av den geografiska hemvisten. Det här bör EU ta fasta på genom att ge medelhavsdieten större uppmärksamhet i strategier för förebyggande av fetma, inte minst i de länder där vi ser en lägre benägnhet att följa dietens principer, säger Gianluca Tognon, forskare vid Sahlgrenska akadmin, som lett den internationella studien.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel