Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/15/2018

Livsmedelshygien minskar risken för multiresistenta bakterier i maten

Genom god livsmedelshantering och att genomsteka kyckling och köttfärs kan du inte smittas av några bakterier. Alla bakterier dör vid upphettning oavsett om de är resistenta eller inte.
 
Livsmedelshygien minskar risken för multiresistenta bakterier i maten
Antibiotika är ämnen som hämmar tillväxten hos eller dödar bakterier och används därför för behandling av bakterieinfektioner både hos djur och människor.
 
Bakterier som är motståndskraftiga mot ett eller flera sorters antibiotika kallas antibiotikaresistenta. Bakterier som är resistenta mot flera sorters antibiotika kallas multiresistenta.
 
Vanliga magsjukebakterier som campylobacter och salmonella kan vara antibiotikaresistenta. Under 2009 till 2011 gjorde Livsmedelsverket en undersökning som visar att antibiotikaresistenta bakterier är vanliga på kycklingkött från EU-länder utanför Skandinavien och från Sydamerika. Även det svenska kycklingköttet innehöll antibiotikaresistenta bakterier. Antibiotikaresistenta bakterier hittades också på europeiskt kött av nöt och gris men i mindre omfattning än på kycklingen.
 
Man tror att det är användningen av cefalosporiner som är anledningen till förekomsten av ESBL-bildande bakterier hos livsmedelsproducerande djur. I Sverige används inte antibiotika av typen cefalosporiner inom kycklinguppfödningen, vilket dock förekommer i andra länder. Att det hittats ESBL-bildande E. coli i svenskt kycklingkött beror troligtvis på att kycklingar som importerats för avel burit på dessa bakterier. Bakterier har sedan förts vidare inom kycklingproduktionen.
 
Så här kan du undvika multiresistenta bakterier i maten:
 
•Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt. Bra kylskåpstemperatur är + 4-5 °C. Ha gärna en termometer i kylskåpet.
 
•Laga inte mat till andra när du är eller precis har varit magsjuk.
 
•Tvätta händerna innan du börjar laga mat, men också direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
 
•Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
 
•Använd hushållspapper, inte disktrasan, för att torka upp köttsaft.
 
•Genomstek fågel och köttfärs, smaka inte på rå köttfärs.
 
•Skölj grönsaker och frukt noga.
 
•Sätt in tillagad mat i kylen så snart som möjligt. Små mängder varm eller ljummen mat kan ställas in i kylen direkt. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.
 
•Låt inte husdjur vara på diskbänk eller köksbord.
 
 
Källa: Livsmedelsverket
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel