Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/19/2019

Må bra med mat som gör dig mindre deppig

Känner du dig nedstämd och deppig? Då kan det vara läge att se över din kosthållning. En sund kost kan nämligen få dig att må mycket bättre.
 
Må bra med mat som gör dig mindre deppig
Du kan må bra och minska din deppighet genom några enkla förändringar av din kost. Maten påverkar vårt välmående och här listar vi maten som du behöver få i dig för att slippa höstdepp.
 
 • Vitamin B12 och folsyra
  Dessa två vitaminer verkar kunna förebygga sjukdomar i centrala nervsystemet, humörstörningar och demenssjukdomar.
   
  I en studie på japanska män har man sett ett samband mellan högre folsyraintag och lägre förekomst av depressiva symtom.
   
  Folsyra förekommer i bönor och grönsaker medan vitamin B12 finns i kött, fisk, fågel och mejeriprodukter.
   
 • Frukt och grönsaker
  Frukt och grönsaker innehåller mängder av viktiga näringsämnen och antioxidanter som direkt bidrar till bättre hälsa.
   
  Studier har visat att de som äter två portioner frukt och grönsaker per dag är friskare än de som äter mindre frukt och grönsaker. Rekommendationen är att vi ska få i oss fem portioner per dag.
   
 • Selenrika livsmedel
  Selen är en mineral som fungerar som en antioxidant i kroppen. Antioxidanter kan förebygga oxidation i våra celler.
   
  Forskning har visat att oxidativ stress i hjärnan är förenad med några fall av lindrig till måttlig depression hos den äldre befolkningen. En studie utvärderade hur ett ökat selenintag på 200 mikrogram per dag påverkade äldre testdeltagares depression och man såg att den grupp som fått selentillskott hade mindre depressionssymtom än i placebogruppen.
   
  Hela korn är en utmärkt källa till selen. Genom att äta flera portioner hela korn som havregryn, råris eller hela korn i bröd så kan du komma upp i 70 mikrogram selen på en dag. Dagsrekommendationen ligger på cirka 55 mikrogram per dag.
   
  Andra livsmedel med höga halter av selen är: Bönor och baljväxter, magert kött, fettsnåla mejeriprodukter, nötter och frön (särskilt paranötter) och skaldjur.
   
 • Fet fisk
  Flera aktuella studier har visat att de som äter mycket fisk, särskilt fet fisk som lax, som är rik på omega-3 fettsyror löper lägre risk att få symtom på depression
   
  Bra källor till omega-3 fettsyror är: Sill, regnbågsforell, lax, sardiner och tonfisk.
   
 • D-vitamin
  Fyra nya undersökningar visar ett samband mellan låga serumnivåer av vitamin D och ökad risk att drabbas oftare av fyra humörstörningar: PMS, säsongsbetonad depression, ospecificerade humörsvängningar och depression.
   
  Det är få livsmedel som innehåller naturligt D-vitamin. Den största källan till D-vitamin är solen. Att tillbringa femton minuter per dag i solen utan solskydd ger oss ett bra tillskott av D-vitamin.
   
  Vitamin D finns i: Fet fisk som lax, tonfisk, makrill, nötlever, ost och äggulor.
   
 • Mörk choklad
  Mörk choklad har visat sig ha effekt på hjärnans må bra kemikalier, serotonin och endorfiner. Även hjärthälsan påverkas positivt av mörk choklad så mindre mängder mörk choklad med hög kakaohalt kan vi lägga in i vår dagliga kost.
   
  I en studie från Holland såg man att de holländska män som åt en tredjedels chokladkaka varje dag hade lägre blodtryck och lägre frekvens av hjärtsjukdomar än kontrollgruppen. Chokladen sattes också i samband med en högre känsla av välbefinnande.
   
  Ät max 30 gram mörk choklad med hög kakaohalt per dag.
   
  Mat som får dig att må dåligt
  Precis som vissa livsmedel kan hjälpa dig att må bättre, så kan andra få dig att må dåligt.
   
 • Livsmedel med mycket mättat fett
  Mättat fett är känd för sin roll i främjandet av hjärtsjukdomar och vissa typer av cancer. Nu misstänker forskare att mättat fett även spelar en roll vid depression.
   
  En studie kallad "Coronary Health Improvement Project" följde 348 personer mellan 24 och 81 år. Man såg att de som minskade på det mättade fettet under en sexveckorsperiod fick en minskning av sin depression.
   
 • Alkohol
  I små mängder kan alkohol ge en tillfällig känsla av eufori. Men sanningen är att alkohol är depressivt. Det är en kemikalie med dämpande effekt på hjärnan och den påverkar alla våra nervceller.
   
  Det är ingen slump att depressionssjukdomar ofta förekommer hos personer med missbruksproblem, och en av de vanligaste formerna av missbruk är alkohol.
   
 • Koffein
  Koffein kan öka irritabiliteten på olika sätt. Det kan göra att du får svårt att somna på kvällen eller sänka energiflödet under dagen med trötthet som följd.
   
  Minska ner på koffeinhaltiga drycker som kaffe, energidrycker, läsk och svart te.
   
  Källa: WebMD
 •  
   
  Kommentarer på denna artikel
   
  Inga kommentarer har skrivits än
  Kommentera denna artikel