Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 3/28/2019

Ät ett äpple om dagen

Forskning visar att ett äpple om dagen är bra för hälsan.
 
Ät ett äpple om dagen
Det gamla ordspråket "ett äpple om dagen håller doktorn borta" visar sig nu stämma enligt en studie vid Florida State University.
 
Studien visar att de som åt ett äpple om dagen minskade sina dåliga kolesterolnivåer samtidigt som de ökade det goda kolesterolet.
 
Kvinnor som åt 75 gram torkade äpplen varje dag i sex månader minskade det dåliga kolesterolet, LDL, med 23 procent. Samtidigt ökade deras nivåer av HDL, det goda kolesterolet, med fyra procent.
 
I studien deltog 160 kvinnor, slumpmässigt utvalda, mellan 45 och 65 år. Alla delades in i grupper. Den ena gruppen åt 75 gram torkade äpplen varje dag i ett år medan den andra gruppen åt en annan torkad frukt en gång om dagen i ett år.
 
Blodprov togs tre gånger under året, först efter tre månader, sen efter sex månader och slutligen efter ett år.
 
Vid slutet av året hade kvinnorna som åt äpplen lägre nivåer av tre ämnen än när de påbörjade studien. Det första var dåligt kolesterol, det andra ett fett som på engelska heter lipid hydroperoxide och är en produkt av giftiga fria radikaler som orsakar cellskador och ett C-reaktivt protein som samspelar vid inflammationer i kroppen.
 
Forskarna fann även att de extra kalorierna från de torkade äpplena inte ledde till någon viktökning hos kvinnorna, istället tappade de i snitt 1,2 kilo.
 
Även om deltagarna åt torkade äpplen så tror forskarna att effekten är densamma eller bättre om man äter färska äpplen. De kolesterolsänkande fördelarna kommer troligen från det höga fiberinnehållet.
 
Tidigare forskning har även visat att äpplen kan vara bra mot hjärtsjukdomar, cancer och bevara minnet bättre.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel