Skribent: Kicki Blom
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 2/18/2005
Uppdaterad: 3/29/2009

Nyttig mat ska smaka gott

Maten kan se ut hur som helst och innehålla vad som helst, men på en punkt är Birgitta Rasmusson orubblig:
– Det absolut viktigaste är att maten ska smaka gott!
 
Birgitta Rasmusson är chef på ICA:s provkök, där hon är med och testar mat och matredskap, ger ut kokböcker och har allmän koll på allt som har med mat att göra. Det här är en kvinna som brinner för mat, och att det ska vara hälsosamt är självklart.
– När man började tänka smalmat, så hade man som mål att det skulle vara helt fettfritt. Med den effekten att man glömde bort smaken och maten smakade avskyvärt! Det bakslaget sitter nog i lite grann fortfarande man tror inte att nyttig mat kan eller ska smaka gott, säger Birgitta Rasmusson.
 
Asiatiska köket bra
– Det internationella köket har fört med sig mycket bra. Woken är oumbärlig när man ska göra nyttig mat! säger hon. Det går åt lite olja och man använder mycket grönsaker och smala smaksättare som soja och vinäger. Eller så kan man använda lite juice eller krossade tomater.
Hennes rekommendation är ett varierat basförråd av nyttigheter.
– Frysta grönsaker som man kan woka är bra att ha hemma. Det finns en massa bra grönsaksblandningar som är praktiska att använda som bas. Konservburkar med bambuskott och groddar är också bra att ha. Asiatisk mat är överhuvudtaget bra mat.
För att inte tala om alla fonder och buljonger! En fond kan rädda smaken på nästan vad som helst, skrattar Birgitta Rasmusson.
 
Lätt som en omelett
Birgitta Rasmusson har ett förflutet som hushållslärare och har arbetat med mat under hela sitt yrkesliv. Hon är som en levande, inspirerande kokbok som det strömmar goda och sunda mattips ur. Hon fortsätter med att tala sig varm om äggets fördelar.
– Jag brukar steka upp lite av det jag har hemma och så slå över ägg, vatten och örtkryddor så att det blir lite som en spansk omelett, säger hon. Enkelt, nyttigt och gott!
 
Soppa i mikron
Och så tipsar hon om något som dom flesta av oss bara använder mycket ensidigt…
– Javisst är det så! Dom flesta använder mikron enbart till att värma mat, men det är ett utmärkt redskap för sund matlagning! Jag brukar tärna lite morötter, lök och potatis och hälla över en skvätt vatten. Det får koka i 5 minuter i mikron, och med lite buljong och slätmixning med mixerstav eller matberedare har man en god soppa. Med så lite fett kan man lyxa till den med en liten klick smaksatt crème fraiche, säger Birgitta Rasmusson.
 
Unna sig livets goda
Trots alla larmrapporter om övervikt vill hon ändå peka på ett tydligt trendskifte i vår inställning till mat.
– Nu för tiden när man går ut och frågar folk om vad som är viktigt med mat, så svarar 95 procent att det ska smaka gott, men nästan lika många svarar även att det ska vara nyttigt, säger Birgitta Rasmusson. Det är mycket positivt.
Men hon tycker även att man måste få unna sig lite av livets goda.
– En barndomsvän till mig brukar med längtan tala om när vi kom hem från skolan och min mamma hade bakat bullar. Vet du, det var inte ovanligt att vi satte i oss en hel plåt med bullar, skrattar Birgitta Rasmusson hjärtligt. Nu var ju det här längesedan, jag är 60 år, och jag vet att idag får det lov att räcka med EN bulle då och då! Om man inte är mitt i en viktminskningsprocess, så tycker jag absolut att man ska unna sig det man tycker om, men med måtta, avslutar Birgitta Rasmusson.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
3/4/2012 1:37:01 AM - testAlex
Recept med alla vitaminer och mineraler
Skapa nyttiga recept med datorprogramet MatTips, gratis!
Du hittar programmet lättast på google om du söker efter BliFriskMat och klickar på länken till MatTips.
 
sites.google.com/site/bramattips
 
3/4/2012 1:31:02 AM - testAlex
Hälsoproblem kan bero på näringsbrist
Du hittar en bra lista på
hälsoproblem och möjlig orsak om du googlar på BliFriskMat.
Felaktig kost kan ge inre problem som trötthet, deppression,
irritabilitet, minnesbrist, yrsel, illamående, ledont, tandproblem,
gas i magen, förstoppning och synproblem.
Näringsbrist kan ge yttre problem som försämrad sårläkning, acne,
eksem, hårförlust, sköra naglar och försvagat immunförsvar.
 
sites.google.com/site/blifriskmat
 
1/3/2010 5:09:33 PM - Lisa
Nyttig mat och nyttiga recept
Vilka bra och nyttiga recept ni har. Tack. Gillar särskilt hälsogodiset
 
Kommentera denna artikel