Skribent: Kicki Blom
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 9/1/2003
Uppdaterad: 6/28/2016

Kocken tipsar - lätt att laga sunt

På den vegetariska restaurangen Fröjas Sal i Uppsala är mat lika mycket estetik som smak.
 
– Grönsaker är färgrika och vackra! En kötträtt med brunt kött och gul potatis vore inget utan grönsaker, säger Veronica Carlsson som är kock. Tillsammans med sin mamma Elvy Carlsson driver hon Fröjas Sal sedan sju år tillbaka. De är inte helvegetarianer själva utan smakar kött då och då. Men med åren har det blivit alltmer sällan.
De använder bara färska och fräscha råvaror i allt de lagar.
– Vi utgår nästan alltid från en bas bestående av sånt som morötter, alsternacka, lök och kål. Basgrönsaker. Och så kryddar man upp det hela med
örtkryddor och smakrika grönsaker, säger Veronica.
Veronica och Elvy använder nästan bara vegetabiliska oljor i sin mat.
– Dom är både mer näringsriktiga och mer smakrika än annat fett, säger Veronica.
Fast några mängder med fett blir det inte.
– Man blir bara trött och tung av fet mat. Och med mindre fett och mycket grönsaker blir man både piggare och gladare. Om kroppen mår bra så mår själen bra, skrattar Veronica.
Ett annat knep för att maten riktigt ska komma till sin rätt och bli riktigt sund ligger i tillagningen.
– Vi använder ugnen mycket i stället för att steka. Dom hårda och brända kanterna som blir när man steker i stekpanna är ju inte så nyttiga. Att koka
grönsaker är också väldigt bra! Då behåller grönsaken sin vätska och man tillvaratar smaken och alla dom vitaminer som den innehåller, menar Veronica.
Fröjas Sal har upp till 120 lunchgäster om dagen. Och periodvis blir det knökfullt.
– Antalet gäster ökar alltid efter att tidningarna gått ut med nyheter om salmonella i köttet. Eller när det är debatter om fetma. Ja, faktiskt så är det en
viss ökning efter nyår och nyårslöftena också, skrattar Veronica. Fast konjunkturuppgångarna brukar vara tillfälliga efter två-tre veckor brukar folk
återgå till sina normala vanor och gästantalet stabiliserar sig.
Men, som sagt, det är inte bara smaksinnet som ska ha sitt. Den färggranna salladsbuffén och det doftande, färska grovbrödet ackompanjeras av konst från månadens utställare. Den här gången är det konstnären Mats Aronssons tur att få glädja gästerna i Fröjas Sal.
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel