Skribent: Maria Bucher
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 12/12/2006

Ett holistiskt perspektiv på mat

Paul Bradley har just kommit tillbaks till Stockholm efter att ha varit på retreat i ett buddhistiskt kloster i Sussex. Vi träffas en het sommardag och tar en promenad längs med Norr Mälarstrand. Sedan 1993 har Stockholm varit en av hans många hemstäder. Paul berättar om sin senaste vistelse i Italien. Innan han reste till England för retreaten tillbringade han sex månader i Italien för att lära sig mer om den italienska matkulturen.
 
Ett holistiskt perspektiv på mat
Han berättar om byn Casola in Lunigiana i Italien, som han nyligen besökt. Där gjorde byborna egen polenta på det majs man odlade i byn. Han berättar målande om de små byar som på livsmedelsområdet i många fall är självförsörjande. Det var även i Italien som han för första gången fick möjlighet att laga mat professionellt. 1999 besökte han ett meditationscenter i Domodossola i norra Italien. Under vistelsen blev han blev erbjuden att laga mat till deltagarna. Tidigare hade han enbart lagat mat för vänner, men han tog nu steget att laga mat på ett professionellt plan.
 
Matlagning från grunden
Det märks att Paul har en enorm kärlek för matlagning. Han talar om själva matlagningsprocessen med värme och passion.
- Det är en fantastisk känsla att laga mat åt människor, och det är mitt sätt att ge. Ofta när man lagar mat är man mer fokuserad på resultatet än på känslorna som uppkommer när man lagar maten. Men mat ska tillagas med medveten närvaro.
 
Intresset för mat uppstod tidigt under uppväxten i Manchester. Under studietiden hade han inte mycket pengar att röra sig med, men hade ändå ingen lust att äta dålig mat. Manchester har en stor andel indisk och bengalisk befolkning. Paul började titta på hur de lagade sin mat. Han besökte indiska matbutiker och ställde frågor kring olika råvaror och kryddor. Han lärde sig det mesta om att baka chapati och tillaga olika linsrätter. På så sätt var processen igång.
 
- Jag har alltid lagat min mat från grunden, aldrig använt halvfabrikat. Jag märkte under studietiden att jag var väldigt frisk och att min mathållning fick mig att må bra. Våra krämpor idag kommer till mycket stor del från hur vi äter.
 
Holistisk mat?
När jag frågar vad hälsosam mat innebär för honom säger att han hellre använder begreppet holistisk mat. Jag ber honom utveckla begreppet och han ställer en motfråga.
 
- Vad är det du vill höra? Att slänga ner lite ”holistiska ingredienser” i en panna, bara för att det ska kännas bra, eller vill du verkligen ha det holistiska perspektivet? Vi har skapat en ohållbar utveckling på livsmedelsområdet. Det är något som påverkar människors hälsa negativt på flera plan. De långväga transporterna och skövlingen av regnskog för att ge plats åt boskap bidrar till de klimatförändringar vi ser nu. Den näringsfattiga och processade maten påverkar våra kroppar negativt.
 
Han menar att om människor tar hand om sin insida blir en naturlig följd av detta att det får goda konsekvenser för miljön. Här finns även en kritik riktad mot de nya lågpriskedjorna. Mat måste få kosta, eftersom ifall man pressar priserna och effektiviserar produktionen är det någon som får betala i slutändan. En sparad krona i en lågprisbutik, är två kronor i ökade utgifter för hälso- och miljöproblem.
 
Närproducerat och säsongsbetonat är nyckelord i Pauls matlagning. Mat ska inte vara behandlad eller ha genomgått en massa processer. Han tar som ett exempel upp smör. På sitt självklara vis skrattar han när han påpekar att vi är rädda för smör som ju är något naturligt. I stället äter vi ersättningsprodukter som genomgått en massa processer under tillverkningen. Ett annat exempel hämtar han från England.
 
- Där har man utvecklat ett slags lättsalt, ett salt som genom en kemisk process omvandlats. Det smakar bara sodium! Titta på inuiterna, dom äter en massa salt, och är hur friska som helst. Det handlar inte om saltet, det handlar om allt skräp och processad mat vi stoppar i oss.
 
Var närvarande i din kropp
Jag frågar vad han tänker om alla olika dieter som kommer. Han ler och säger att han inte lyssnar på det där överhuvudtaget. Han tror på att äta vällagad och naturlig mat, och på att lära sig att lyssna på, och acceptera sin kropp. Man bör använda sitt sunda förnuft helt enkelt. Även om maten som lagas på retreatcenters är vegetarisk har han inga principiella invändningar mot att äta kött. Däremot ser han problem i att frossa i kött. Allt som går till överdrift är dåligt, och talar mot den balanserade kosthållning som Paul förespråkar. När vi talar om detta kommer vi in på hur Pauls buddhistiska filosofi även påverkar synen på mat, matlagning och ätande.
 
- Vi äter överhuvudtaget mycket mer än vad vi behöver, precis som vi shoppar mer än vad vi behöver. Detta är konstruerade begär grundade i girighet. Människor borde iaktta sin relation till mat mer. Det finns så mycket känslor kopplade till mat, och en stor rädsla över att inte få sina matbehov tillfredställda. Är man närvarande i sin kropp, lär man sig att även lyssna på den och ge den det den behöver. Det behöver inte vara så svårt.
 
-Vi är verkligen vad vi äter och vi måste bete oss ansvarsfullt mot våra kroppar. De är gjorda av det vi äter säger Paul. Han avslutar med att påpeka att vi bör erkänna det faktum att vi lever med våra kroppar en livstid och att vår mathållning påverkar både yttre och inre miljö.
 
Fakta:
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel