Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/25/2008

Sveriges trendigaste macka utsedd

Mack SM är en tävling för svenska bagare. Tävlingen går ut på att göra den godaste, trendigaste och nyttigaste mackan, som dessutom är lätt att ta med.
 
Sveriges trendigaste macka utsedd
12 uttagna finalister bestående av bagare och konditorer från olika delar av landet deltog i tävlingen. Vinnare blev Jennie Strömberg från Bageriskolan Crantzen i Östersund.
 
 
– Jag är lite chockad, men jag är väldigt glad över att min macka, som verkligen tog fasta på det norrländska blev så uppskattad, säger Jennie Strömberg.
 
Jennie Strömberg vann med sin macka ”Guldmackan”, bestående av bland annat varmrökt röding, hjortronsalsa och norrländsk chevré.
 
De 12 finalisterna har inför publik, jury och press bakat 20 mackor per person på 45 minuter, under dagen har sammanlagt 240 mackor tillagats.
 
Juryn har bedömt de tävlande bidragen utifrån smak, utseende, nyttighet, nytänkande/trend, effektiviteten i tillverkningen samt hur lätt den är att ta med sig, ”take away”.
 
 
Fakta:
 
Guldmackan
 
Ingredienser:
1 st bröd (i originalrecept - Jennies Norrlandsguldölbröd)
2 skivor norrländsk chevré
1 st varmrökt jämtländsk rödingfilé
60 g hjortronsalsa
1 blad Lollo rosso sallat
2 skivor tomat
2 skivor gurka
Ärtskott och koriander till dekorering
 
Hjortronsalsa till 1 macka
50 g hjortron
1 tsk citronolja
10 g socker
1 msk russin eller torkade blåbär
1 st korianderblad
0,5 st röd chili
0,5 st grön chili
 
Gör så här:
Koka upp hjortronen och mixa med en stavmixer.
Tillsätt citronolja, socker och russin och koka upp.
Tillsätt färsk chili efter smak.
Smaka av med koriander innan montering.
 
Skär brödet, men inte helt.
Lägg i skivorna av chevrén och lägg på sallad.
Filéa rödingen och lägg en filé över salladen och toppa med hjortronsalsan.
Lägg skivor med tomat och gurka över salsan.
Dekorera med ärtskott och korianderblad.
 
Recept: Jennie Strömberg, bageriskolan Crantzen i Östersund
 
 
Andra trendiga mackor från Mack SM
Valnötsgömma med kalkon och avokadokräm
 
Ingredienser
1 bröd (i originalreceptet - eget Speltbröd med valnötter)
3 msk bulgursallad
1 skiva rökt kalkon
2 msk avokadokräm
1 msk fruktsalsa
1 skiva tomat
0,5 skiva rödlök
1 st persiljekvist
olivolja
 
Bulgursallad
2 msk färdig bulgur
2 msk smulad fetaost
1 näve ruccolasallat
 
Avokadokräm
1/4 avokado
1/4 dl philadelphiaost light
2 tsk finhackad rödlök
2 krm chilipulver
3 krm italiensk salladskrydda
0,5 msk pressad citron
salt
 
Fruktsalsa
0,5 skiva ananas
0,5 skiva honungsmelon
 
Gör så här:
Tillaga bulgur enligt förpackningen.
Smula fetaosten.
Skölj ruccolasallaten och blanda ingredienserna.
 
Gör avokadokrämen
Mixa rödlöken fint och mixa sedan ner avokadon och philadelphiaosten.
Pressa ner citron och tillsätt kryddor.
Mixa till en slät kräm och smaka av.
 
Gör fruktsalsan
Mixa melon och ananas till lagom smått, det ska fortfarande vara bitar.
Lägg i durkslag och låt salsan rinna av lite.
 
Skär upp brödet men inte helt igenom.
Stryk på ett tunt lager olivolja.
Lägg i bulgursalladen samt kalkonskivan.
Spritsa avokadokrämen på kalkonen.
Lägg fruktsalsan i en sträng på avokadokrämen.
Dekorera med tomat, rödlök och persilja.
 
Recept: Kristin Danås, Cafe 18 i Värnamo
 
Orientalisk macka med teriyakikyckling
 
Ingredienser
1 bröd (i originalreceptet - eget honung- och ingefärabröd)
1 näve mixsallat
50 g teriyakikycklingfilé i skivor
orientalisk röra
1 skiva äpple
1 klyfta apelsin
1/2 klase röda vinbär
Några blad färsk basilika
 
Orientalisk röra
50 g philadelphiaost
1 klyfta äpple
0,5 cm blekselleri
1 st torkad aprikos
0,5 tsk röd chilipeppar
5 g rödlök
5 g röda vinbär
1 msk färsk basilika
Apelsinsaft från 1 apelsin
1 nypa salt, socker och peppar
 
Gör så här:
Finstrimla frukten till orientalisk röra och blanda med philadelphiaosten.
Skör brödet men inte helt igenom och bred på smör.
Lägg i mixsallaten, kycklingen och toppa med orientaliska röran.
Garnera med äppelklyfta, röda vinbär, apelsin och basilikablad.
 
Recept: Marica Djordjievska, Café Schiller, Ödåkra-Väla
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel