Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 7/1/2016

Motion och grönsaker ökar livslängden

En studie på 70-åriga kvinnor visar att de lever längre om de motionerar och äter frukt och grönsaker.
 
Motion och grönsaker ökar livslängden
Forskarna följde 713 kvinnor i åldern 70 till 79 år som deltog i en studie om kvinnors hälsa och åldrande.
 
I den aktuella studien valde man att titta på effekterna av sunda matvanor i kombination med motion istället för att som många tidigare studier var och en för sig.
 
Forskarna såg att de kvinnor som var mest fysiskt aktiva och åt mest frukt och grönsaker hade åtta gånger större chans att leva fem år längre än de kvinnor som motionerade minst och åt minst frukt och grönsaker.
 
För att uppskatta mängden frukt och grönsaker som kvinnorna åt, mätte forskarna hur mycket karotenoider som fanns i blodet. Karotenoider är nyttiga växtpigment som kroppen förvandlar till antioxidanter. Ju mer frukt och grönsaker man äter desto högre nivåer av karotenoider i blodet.
 
Man uppskattade även deltagarnas fysiska aktivitet genom ett frågeformulär där de fick svara på frågor angående hur lång tid de spenderade på olika nivåer av fysisk aktivitet. Detta förvandlades sedan till antal förbrukade kalorier.
 
Forskarna tror att motion och sunda matvanor kommer bli den främsta prediktorn för hälsa och livslängd framöver. Studien visar även att det aldrig är för sent att välja en sund livsstil.
 
 
Källa: University of Michigan och Johns Hopkins University
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel