Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 5/16/2012

Ny metod räddar livet på strokedrabbade

En ny behandlingsmetod gör att patienter som drabbats av den allvarligaste typen av stroke kan bli helt återställda. Mekanisk proppborttagning har hittills använts på cirka 250 patienter vid Karolinska Universitetssjukhuset och metoden används nu allt mer av andra sjukhus i Sverige och världen.
 
Ny metod räddar livet på strokedrabbade
Forskaren och läkaren Staffan Holmin som ingår i teamet vid Karolinska har fått stöd från Hjärt-Lungfonden.
 
– Det har sällan skett ett sådant här genombrott. För en typ av stroke som nyss ledde till döden eller mycket allvarliga funktionshinder finns plötsligt en metod som gör att patienten kan bli helt återställd, säger Staffan Holmin, verksam vid Institutionen för Klinisk Neurovetenskap på Karolinska Institutet och en de forskare som stöds av Hjärt-Lungfonden.
 
Stora blodproppar i hjärnan har tidigare inte gått att behandla effektivt eftersom de är svåra att lösa med trombolys, proppupplösande medicin.
 
Mekanisk proppborttagning innebär att proppen avlägsnas med hjälp av en tunn slang som förs in via kärlen i ljumsken och därefter navigeras upp till hjärnans kärl. Med hjälp av röntgenteknik ser läkaren var proppen sitter och även skadans utbredning. Sedan används ett litet nät eller ett instrument som liknar en korkskruv för att försiktigt dra ut proppen.
 
– Jag har varit med om att en patient rest sig upp för att åka hem och ordna födelsedagskalas dagen efter att hon fått en stor blodpropp i hjärnan. Hade det inte varit för den mekaniska proppborttagningen hade patienten varit allvarligt handikappad eller död, säger Staffan Holmin.
 
Källa: Hjärt-Lungfonden
 
Fakta:
Fakta om stroke
Stroke är en av våra stora folksjukdomar och den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning. Stroke utlöses av hjärt-kärlsjukdom, oftast åderförfettning.
 
Stroke är den vanligaste orsaken till fysiska och psykiska funktionshinder hos kvinnor över 45 år och män över 50 år.
 
Symptomen är ofta plötslig känselnedsättning eller förlamning av kroppens ena sida, synrubbningar, talsvårigheter och ibland huvudvärk.
 
Stroke är ett allvarligt tillstånd och den som drabbas måste omgående få sjukhusvård för att minska de skador som uppstår i hjärnan.
 
 
Läs mer om stroke
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel