Skribent: Anna Bengtsson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 1/30/2018

Kopplingen mellan munhälsa och hjärtsjukdom

Forskare har upptäckt en länk mellan munhälsa och hjärtsjukdomar. Det kan hjälpa till att hitta nya sätt att rädda liv.
 
Kopplingen mellan munhälsa och hjärtsjukdom
På senare år har kroniska infektioner förknippats med åderförkalkning, som är den vanligaste orsaken till hjärtinfarkt.
 
Sjukdomar i tandköttet är en av våra vanligaste infektioner och det finns över 50 studier som kopplar ihop tandköttssjukdomar med hjärtsjukdom och stroke. En teori är att det är vissa proteiner från bakterier som påbörjar åderförkalkning och hjälpa den att utvecklas. Så forskare vid University of Otago Dunedin, Nya Zeeland studerade heat shock protein.
 
Heat shock protein, värmechocksprotein, produceras av bakterier. De produceras efter att celler utsätts för olika typer av stress, som till exempel inflammation, toxiner, svält, syre och vattenutarmning. På grund av detta kallas heat shock protein även för stressproteiner. De kan stabilisera andra proteiner och hjälpa till att vika dem och transportera dem över cellmembran. Några binder också till sig främmande antigener och för dom till immuncellerna.
 
Eftersom värmechocksproteiner kan produceras av oss själva, precis som bakterier, kan immunförsvaret inte skilja dem åt från kroppens egna. Det kan leda till att immunsystemet inleder ett angrepp på det egna proteinet.
 
När det händer kan vita blodkroppar byggas in i vävnaderna i artärerna och orsaka åderförkalkning. Forskarna såg att det finns vita blodkroppar som kallas T-celler i artärerna hos patienter som drabbats av åderförkalkning. Dessa T-celler kunde kopplas till värmechocksprotein liksom till de bakterier som orsakar tandköttssjukdomar. Det tyder på att likheten mellan proteiner kan vara länken mellan oral infektion och åderförkalkning.
 
Att regelbundet kontrollera tänderna kan vara avgörande för att minska risken för hjärtsjukdom.
 
 
Källa: Society for General Microbiology
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel