Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 4/29/2009

Rött kött ökar risken för makula degeneration

Rött kött ökar risken för åldersrelaterad makuladegeneration. Det hävdar forskare från Australien, som presenterar sina rön i American Journal of Epidemiology.
 
Rött kött ökar risken för makula degeneration
Studien omfattade 6734 personer i åldrarna 58–69 år då undersökningen påbörjades i början av 1990-talet. De fick lämna uppgifter om bland annat kosthållning i samband med att studien startade.
 
En uppföljning gjordes under perioden 2003–2006. I samband med denna togs bilder av retina på båda ögonen, och tecken på makuladegeneration eftersöktes.
 
Vid uppföljningen noterades att cirka 25 procent av deltagarna drabbats av makuladegeneration i tidigt stadium.
 
Det visade sig att hög konsumtion av rött kött var korrelerad med ökad förekomst av ögonsjukdomen. För storkonsumenter av rött kött, som åt detta minst tio gånger per vecka, var förekomsten i tidigt stadium 47 procent högre än hos individer som åt rött kött fem gånger per vecka eller mer sällan.
 
Forskarna fann att kyckling var ett bra substitut, de som åt mycket kyckling löpte minskad risk att drabbas av makuladegeneration i sent stadium.
 
Källa: Läkartidningen
studie: Am J Epidemiol. 2009169:867-76.
 
Fakta:
Makuladegeneration är den vanligaste orsaken i västvärlden till att äldre förlorar synen. Orsaken till att vissa drabbas är inte helt klarlagd, men ålder, rökning och ärftlighet är kända riskfaktorer för sjukdomen, som drabbar kvinnor i större utsträckning än män. Sjukdomen kallas även gula-fläcken-sjukan.
 
Läs mer
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
Inga kommentarer har skrivits än
Kommentera denna artikel