Skribent: Carina Andersson
Skriv ut  Tipsa en vän  A B C
Publicerad: 11/15/2009

Aspartam i lightläsk försämrar njurfunktionen liksom stort saltintag

En ny studie visar att kvinnor som dricker två eller flera lightläsk om dagen riskerar 30 procents minskning av njurfunktionen. Även ett högt saltintag kan kopplas till nedsatt njurfunktion.
 
Aspartam i lightläsk försämrar njurfunktionen liksom stort saltintag
Lightläsk, så kallade artificiellt sötade drycker, eller en saltrik kost försämrar njurfunktionen visar två studier som nyligen presenterats.
 
Forskarna har studerat mer än 3000 kvinnor som deltar i "Nurses Health Study" för att kartlägga effekterna av salt och sockerhaltiga drycker som saft och läsk på njurfunktionen.
 
- Vi har för närvarande begränsad kunskap om betydelsen av kost när det gäller njursjukdom. Även om fler studier behövs, visar vår forskning att högre natriumintag och intag av artificiellt sötad läsk är associerade med nedsatt njurfunktion, säger säger Dr Lin, MD, MPH, FASN, och en av forskarna bakom studien.
 
Salt och lightläsk försämrar njurfunktionen
Den första studien, "Sambandet mellan kost och försämrad njurfunktion", har undersökt inverkan på njurfunktionen av enskilda näringsämnen i kosten.
 
Forskarna kunde se att njurfunktionen sjunkit under de 11 år som man studerat kvinnor inom den så kallade "Nurses Health Study".
 
Man såg att de kvinnor som fått sänkt njurfunktion hade högre natriumintag i kosten än de med välbevarad njurfunktion, vilket stämmer överens med djurexperimentell forskning som påvisat att högt natriumintag försämrar njurfunktionen.
 
Den andra studien, "samband mellan intag av söta drycker och nedsatt njurfunktion", undersökte hur sockerhaltiga och artificiellt sötade drycker inverkade på njurfunktionen.
 
Här såg forskarna att ett intag av lightläsk med två eller fler portioner per dag försämrade njurfunktionen betydligt. Något samband mellan sockerhaltiga drycker och nedsatt njurfunktion såg man däremot inte.
 
Forskarna tog även hänsyn till ålder, kaloriintag, övervikt, högt blodtryck, diabetes, rökning, fysisk aktivitet och kardiovaskulär sjukdom, men det förändrade inte deras slutsatser.
 
 
 
Fakta:
Drygt en halv miljon svenskar har nedsatt njurfunktion. Cirka 350 000 har en njurfunktion som ligger under sextio procent av det som räknas som normal funktion.
 
Om diagnosen njursvikt fastställs tidigt går det i de flesta fall att bromsa förloppet och förhindra eller senarelägga ett framtida behov av dialys.
 
Personer som behandlas för högt blodtryck bör få sin njurfunktion testad, eftersom blodtrycksförhöjning kan vara orsakat av njursvikt. En enkel urinsticka som visar äggvita och blod i urinen ger snabbt svar.
 
Vanliga orsaker som leder till kronisk njursvikt är: Diabetes, njurinflammation (till följd av exempelvis en banal halsinfektion), högt blodtryck, systemsjukdomar som exempelvis SLE.
 
Riksförbundet för Njursjuka
 
 
 
Kommentarer på denna artikel
 
1/23/2011 2:53:07 AM - artiliasulals
ma sjekke:)
 
12/6/2009 1:19:27 PM - sophie
kommentar
jag läser näringslära och är därför väldigt intresserad av ämnet just nu. som alltid är inget bra i för stora mängder(!) men det jag undrar lite nu är, enl vilken forskning då?? ska ni ha sånna här sidor med trovärdighet måset det vara lätt tillgängligt att se enl vilka forskare som gör underöskningen var.
jag litar inte ett dugg på artiklar där det bara står forskningen och enl forskarna.
 
jätte bra att ni tar upp saker men visa vad det är för källor ni har lite tydligare. Allt är tillåtet men allt är inte bra står det redan i bibeln.. sunda mängder och mångsidighet undanröjer många av de problem vi har..
 
tack
 
Kommentera denna artikel